Eränkävijä 2017-2018

Eränkävijöiden matkassa

Lukemista eräkämppään

Eränkävijä 2017-2018, toim. Mauri ja Jussi Soikkanen, Otava 2017

Kalastussarjan voittajajuttu tuntuu hyvin tarkkavainuiselta kerronnalla, jonka yksityiskohtainen tietous ei voi olla muuta kuin kantapään kautta hankittua. Kertoja puhuu miehestä, joka on eksyksissä sumussa ja on matkalla murhenäytelmää kohti, kun myrskykin nousee. Mutta mikäpä vanhan kalajäärän tappaisi, mitä vielä, suunnistaa leskinaisen luo ja kaverit voivat kohta kilistellä maljoja hyvän kalakaverin ”menon” kunniaksi.

Metsästyssarjan voittaja on nainen ja tietysti jutussa on tiettyä miesten ja naisen välistä kemiaa. Kun saksalaismies soittelee rantalaiturilla saksofonia ja kutsuu kylään, se ei voi olla jättämättä muistijälkeä.

Naiskertojia kaivattaisiin eräjuttukoosteisiin. Muistuu mieleen Karistolle kirjoitellut Aini Tahvanainen, jonka jutuissa oli naisellista viisautta ja huumoria.

Paavo Eini juttelee Suomenmaan ensimmäisistä asukkaista. Jere Malinen valottaa hirvijahtia sadan vuoden ajalta. Reijo Alamauni kertaa kokemuksia metsäkauriin ruokinnasta. Jussi Soikkanen turisee kaurisjahdista.

Kirja tarjoaa taidolla valittuja juttuja, joissa erästelyn kiihko ja tietysti myös huumori ja kaveruus nousevat esille. Yleensä pidän jutuista, joissa on henkilökemiaa ja huumoria. Ilman niitä eräjuttu menee kuivahkoksi detaljitietoudeksi.

Eränkävijä-kooste tarjoaa tälläkin kertaa oivallista lukupuuhaa eräkämpille ja nojatuolierästelyyn. Joku voi sanoa, että ne oikeat erämiehet eivät kokemuksistaan kerro tai kirjoittele, mutta asialla on kaksi puolta. Hyvät jutut voivat maustaa vaikka muuten epäonnistuneen jahtikeikan ja jutun kertojia on aina kaivattu. Niitä kaipasi myös presidentti Kekkonen jolla oli perässähiihtäjinään verbaalimiehiä aina Tauno V. Mäestä lähtien.

Lieneepä Eränkävijän juttujen toinen kokoaja Mauri Soikkanenkin ollut näitä armoitettuja vanhan kansan erä- ja seuramiehiä.

Eränkävijä-antologia on jo muodostunut instituutioksi. Toivottavasti nuoret myös löytävät tämän aarteen ja sen myötä innostuvat erästelystä.

Jouko Varonen