Eränkäynnin perinnesanastoa Erkki Lahti

Eräsanastoaarre

Eräaiheinen tietoteos

Erkki Lahti: Eränkäynnin perussanastoa, Kustannus HD 2017

Erkki Lahti ( s. 1946 Kuorevedellä) on suomalainen, Kuopiossa asuva eräkirjailija. Lahti tunnetaan muikku-tohtorina, sillä hänen väitöksensä aiheena oli muikku.

Etsin kirjasta myös pohjois-karjalaisia sanontoja, joita isäni käytti. Isä oli kova kalamies ja tietysti hän myös itse paikkasi rysät. Paikkausvälineen, kävyn, hän veisti puusta. Siihen sopi paikkuulankaa ja siinä oli terävä kärki, joka sujahti helposti verkon silmään. Käpy-sanan Lahti selittää näin: verkon kutomisessa käytetty työväline, jonka muita nimityksiä ovat verkkokäpy, korjauskäpy, kalvosin, kaukka,..

Joskus eräsanasto on niin paikkakuntakeskeistä, että samalla järvellä puhutaan asioista eri nimillä.

– kuutti ei ole hylkeenpoikanen kalastajien kielessä, vaan yksipuinen ruuhi, jossa oli lisälaidat kaatumisen estämiseksi – uhku on jäälle lumesta ja vedestä muodostunut hyhmäkerros – räpä on heikko hanki, joka kestää suksimiehen, mutta upottaa karhua – pahta on pystysuora jyrkänne – tikkuri ei ole villapaita kaikille erämiehille, vaan mittayksikkö, joka on kymmenen turkisnahkaa

Lahti tuumii, että kirjan kokoaminen on niin vaikea asia, että suuri osa sanastosta jää edelleen erämiesten omaisuudeksi. Kirjailija on käyttänyt apunaan kirjallisuutta ja tietysti hänellä on itsellään oma tietopankki eränkäynnin sanastosta. Itselleni loihti kirjan lukeminen eteen monenmoisia tilanteita, kuten turskan pyynnin, rysäkalastuksen, verkkokalastuksen, taimenen pyynnin, onkimiehen puuhat, Lapin vaellukset, jne… Kirja on oivallista täyttöä mm. luppoajalle, sillä tässä tapauksessa yksi sana puhuu enemmän kuin tuhat kuvaa.

Jouko Varonen