Esa Wirta: Sika mieheksi, Kustannusosakeyhtiö Hai 2018

Musikaalin ja heijariromaanin mies

Esa Wirta tykittää inhorealistisesti

Esa Wirta: Sika mieheksi, Kustannusosakeyhtiö Hai 2018

Esa Wirta on uusi kyky, joka pistää proosaa malliin Henry Miller tai vaikkapa renttukirjailija Charles Bukowski, puhumattakaan kotimaisesta kyvystä Juha Vuorisesta joka debytoi teoksellaan Juoppohullun päiväkirja ja nousi suomalaisten keskuudessa arvoon arvaamattomaan. Miksipä ei Wirta nousisi samaan porukkaan ja viisauksia laukovaksi tv-julkkikseksi.

Tämä kirja hätkähdyttää kirjoja etsivän lukutoukan jo härskillä kansikuvallaan. Ja jos on ostoksen tehnyt, niin sitä saa mitä tilaa. Rikoskin tehdään ja sitä selvitellään. Olen vetänyt monenmoisia kirjoittajakursseja taidekesissä ja kulttuurikeskuksissa. Neuvon aina kirjoittajia vähän pistämään sordiinoa päälle, jos juttu alkaa mennä inhorealistiseksi. Ja taas kerran tätä lukiessani tulin toisiin ajatuksiin. Kyllä kansa tietää että perskarvat on mainittava, jos niillä on jotain merkitystä tekstille. Dialogikin on varovasti sanottuna rohkeaa:

– En minä mitään munkkia halua, vaan isoa kovaa kalua, Venla heitti ennen kuin ehti itsekään tajuta riimitelleensä.

Molemmat alkoivat huutonauraa spontaanisti; jopa niin, että pari hoitajaveteraania ammahti paikalle huolestunut ilme kasvoillaan. Nähtyään heidän halailevan toisiaan ja pyyhkivän kasvojaan ilon kyynelistä emot nyrpistivät nenäänsä ja vaihtoivat naamansa takaisin norsunvitulle.”

Nyky-yhteiskunnassa on muuten monenlaista kierrättelijää ja kaarrattelijaa. Joskus reipas totuuden puhuminen vaikka härskillä verbalistiikalla puolustaa paikkansa. Tulihan kirja luettua, vaikka puolisovinnaisen kriitikon otsalle kihosi hikikarpaloita jossakin vaiheessa.

Wirralta on kuulemma tulossa myös musikaali, joten kyseessä on tietysti monilahjakkuus. Tekihän se Juha ”Watt” Vainiokin härskejä pornolauluja, kun halusi heittää vapaalle kaikesta tekohurskaudesta, saimaan norpista, yksinäisistä saarnipuista ja muista.

Menestystä vain Wirralle. Norsunvitullehan kirja vetää monen naaman, mutta ihan raikas tuttavuus tämä Esa on mielestäni.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)