Esko Rahkonen, Viivy vielä hetki, Valitut Palat 2019

Upea Esko Rahkonen

Laulajalgendan parhaita

Esko Rahkonen, Viivy vielä hetki, 2 CD, Valitut Palat 2019

Kuuntelin Rahkosta saunan lämpiämistä odotellessa ja taisi kiuas jo kihistä kuumuuttaan, kun huomasin, että onhan stereosoittimessani myös Pause-näppäin. Hyvä mielihän siinä tuli saunojalle, niin kuin miljoonille suomalaisille rahkos-faneille tuhansilla lavoilla sekä levyvoittimien ja radioiden ääressä. Rahkosen valtakaudella oli maassamme vielä lavakulttuurikin voimissaan. Mielestäni hyvän iskelmälaulajan tekee jäljittelemätön äänenkäyttö ja fraseeraus. Näillä mausteilla, yhdistettynä tunnistettavaan ja miellyttävään persoonaan tehtiin jo Unto Monosenkin aikoihin lavatähtiä ja levymestyksiä. Taisivatpa baareissa jukebokseissakin kulua rahkos-napit puhki.

Rahkosen seurassa on moni ilta jatkunut hyvissä ja romanttisissa merkeissä, jättäen jälkeensä ikikuistoisia elämyksiä. Hyvällä iskelmälaulajalla on aina joku hitti tukenaan, semmoinen laulu, joka on kertaheitolla kesyttänyt kansan. Kun kansa alkaa rakastaa laulajaa, siitä ei tule loppua. Keikkataival jatkuu ja jatkuu hamaan eläkeikään saakka. Rahkosella tuo biisi oli Niin syvä kuin meri.

Keikkataival oli raskas. Jopa niin, että avioliitto jäi lyhyeksi. Perintöprinssi jäi kuitenkin muistoksi. Kuningas alkoholiin ei Esko sortunut, kuten monet aikansa menestyslaulajat. Pohoisen poika otti vain varovasti, hyvässä seurassa.

Että mitä? Kun tulin saunomasta kunnon vastomisen jälkeen, laitoin toisen levyn soimaan. Siinäpä vajosin onnellisena unten maille ennen paria viimeistä biisiä.

Rahkonen oli kansan syvien rivien suosikki. Hänellä ei ollut skandaaleja elämässään eikä kapakkarevittelyjä, joista lehdet olisivat saaneen jutunjuurta. Jo onnistunut levykansi kertoo erään oleellisen puolen: iloisuuden, myönteisyyden, vaatimattomuuden ja persoonallisuuden, joiden avulla noustaan suurten joukkoon. Tietysti tarvitaan myös loistokas ääni ja monta muuta asiaa.

Jouko Varonen