Estradilla Ylioppilaskunnan laulajat

Maineikas mieskuoro

Kansainvälistä tunnustusta

Estradilla Ylioppilaskunnan laulajat, Valitut Palat 2017

Komeaa laulua, tuumi ystäväni, kun kuunneltiin levytystä Ylioppilsakunnan laulajien parhaista klassikoista ja myös uutuusännityksistä. Kokoelmasta löytyy tukku tuttuja lauluja, jotka tietysti säväyttävät myös sovituksillaan. YL perustettiin vuonna 1883 Helsingin yliopiston yhteyteen. Se on Suomen vanhin suomenkielinen kuoro.

Kuuntelin äänitettä valikoiden. Eteeni avautui koko kirjo mieskuorolaulun helmiä, kuten: Täällä Pohjantähden alla levytys vuodelta 1992, joka teki Petri Laaksosesta kysytyn ja rakastetun kotimaisen solistin.

Muista lauluista mainittakoon esim. Finlandia-hymni, Kevätsointuja, Virta venhettä vie, Suomen laulu, jne…

Uskonnollinen musiikki kuuluu myös kuoron ohjelmaan. Niinpä kakkoslevyltä löytyvät: Soi kunniaksi luojan, Sydämeni laulu, Tule kanssani Herra Jeesus, Suojelusenkeli, Elegia, Sun kätes Herra voimakkaan, vain muutamia mainitakseni.

Kolmannella levyllä siirrytään rakkauden ilmapiiriin ja listalta löytyvät mm. Akselin ja Elinan häävalssi, Onnelliset, Yksi ruusu on kasvanut laaksossa, Romanssi, Minä laulan sun iltasi tähtihin, Lähtisitkö ( Pave Maijanen), jne…

Vietin monta ikimuistoista hetkeä levytysten parissa ja mieleen tulivat ajat, jolloin kuuluin itse yliopistoni mieskuoroon. Mieskuorolaulu on rakastettua ja niinpä meillä, opiskelijoilla, oli kalenterissa paljon keikkoja eri tilaisuuksiin.

Ylioppilaskunnan laulajat on ollut etuoikeutetussa asemassa koko olemassaolonsa ajan. Joskus tietysti perinteisen mieskuoromusiikin ystävälle tuntuivat muutamat liian vaikeat sovitukset särähtävän korvaan, mutta se on kai laskettava ikäni tiliin.

YL uudistuu koko ajan ja siitä osoituksena on otettu mukaan nykymuusikoiden lauluja, kuten Pave Maijasen, Hannu Nurmion ja Maija Vilkkumaan ohjelmistoa. Keväällä odotan aina sitä hetkeä, kun mieskuoro on vappuna lavalla ja esittää Kevätsointuja. Se juhlistaa mielen.

Jouko Varonen