Fingerpori 11, Arktinen Banaani

Jarlan naurumiinoja

Hitleristä mafiamiehiin

Pertti Jarla: Fingerpori 11, Arktinen Banaani 2018

Heimo Vesa kysyy Lihasavustamosta ( siis lihas avustamosta) neuvoa hartiakipuihin.

Allan Kurma täräyttää autonsa valvontakameratolppaan ja valittaa puhelimessa: ”Ajoin nopeuskameraan! Hirveää autoilijan kiusaamista!”

Heimo Vesa menee lihakauppaan kysymään tarvikkeita grillijuhlaan. Lihakauppiaalla on ”vitsit vähissä” ja hän tuumii että ei löydy muuta kuin pässin kiveksiä. Heimo päätyykin pitämään ”nyyttikestit”.

Nuori Heimo Vesa laittaa armeijassa mummon lipaskeräykseen rynnärinsä lippaan.

Sehän on tuttu juttu, että Jarlan huumori uppoaa suomalaisiin kuin kuuma veitsi voihin. Ei taida olla montakaan lehteä, jossa Rivo Riitta, HeimoVesa, Asko Vilenius ja kumppanit eivät päivittäin seikkailisi. Ja kun näyttää siltä, että maakuntalehdissä ei nykyään ole enää mainosten ja sarjisten lisäksi mitään tarjottavaa, niin suomalainen lehdenlukija kääntää tietysti ensimmäiseksi esille Fingerporin ”päivän pilan”.

Sanojen ja asioiden kaksoismerkityksiin perustuva huumori on kullanarvoinen kikka Jarlalle ja kustantajalle. Niinpä kun ”kala syö hyvin” Heimo Vesalla, se tarkoittaa että kalalla on kynttiläillallinen katettuna veden alla. Kun ”nälänhätä uhkaa miljoonia Afrikassa”, Roope Ankka huolestuu miljoonistaan.

Jarlalla on huumorin kukka hallussaan ja suomalaiset tietysti menevät ”koukkuun” näihin juttuihin, vaikka olisi kysymyksessä vähemmän mietittävää tarjoava strippi. Joskus kyllä löytyy tiettyä yhteiskuntakritiikkiä ja uskon asioilla leikittelyä, jonka jotkut kokevat tietysti rienaukseksi.

Kiitos kirjasta Pertti! Me melankoliaan taipuvaiset suomalaiset tarvitsemme pieruja kesäteatterissa ja Jarlaa aamiaispöydässä!

Jouko Varonen