Fingerporin päiväkasku, Pertti Jarla

Jarlan kipakkaa huumoria

Löytyykö marsalkalta kuppia?

Pertti Jarla: Fingerporin päiväkasku, Arktinen Banaani 2018

Sotilashuumori on innoittanut Pertti Jarlan ennennäkemättömään vauhtiin. Joku tietysti voisi  kokea vaikeista sota-ajoista irvailun vaikka kyseenalaisena, mutta Pertti-poika on sitä mieltä että huumori keventää huolienkin taakkaa ja auttaa unohtamaan vanhat traumat.

Hitler oli kuulemma suuri Wagnerin ihailija ja huudahteli Viiviä ja Wagneria lukiessaan: ”Ha ha” Näytä sille eukolle!”

Hitlerin pohjoinen retkikunta oli löytänyt aidon valkoisen rodun edustajan, kenetpäs muun kuin valkoisen muumipapan.

Kun suomalaiset olivat tiukassa torjuntataistelussa, lähetti sai vietäväksi viestin että etulinjassa tarvitaan kk hyökkäyksen torjumiseen. Niinpä lähetti meni pääkkallonpaikalle ja ilmoitti, että kuukausi menee vielä ennenkuin iivana on torjuttu.

Jarla puuttuu sota-ajan ilmiöihin ja muuntaa ne usein omintakeiseksi sanasukkeluudeksi. Tällä kertaa ironinen piikki osoittaa usein sodan johtajia, ei vähiten ”aatua” josta on väännetty huumoria muissakin yhteyksissä.

Jarla itse tuumii, että hänen tietämyksensä sota-ajoista ovat rajoitetut, mutta riittävät huumorin vääntämiseen. Kun aatu karjuu kabinetissa, että tarvitaan etnistä puhdistusta, niin eikö vain paikalle tule Hussein&pojat-firman tummaihoinen siivooja harjoineen ja luutturätteineen suorittamaan siivousta.

Ihan hyvä ottaa kantaa sota-aikoihin vähän ironisen huumorin merkeissä. Kun sotaherroja, kuten marsalkka Mannerheimia pistetään huumorin keskiöön voi vaikka syntyä seuraavanlainen pila. ” On tarkoitus ottaa ”munatoti”, oikein herraseurassa mutta kuppi puuttuu. Niinpä joku kysyy itseltään marsalkalta, että löytyykö tältä kuppia. Marsalkka kajauttaa, että löytyy aasialainen ja tavallinen.

Kirjan stripit saivat lukijan hihittelemään ihan tippa silmässä. Piilomerkitysten etsijän on paras lukea kirja pariin kolmeen kertaan.

Jouko Varonen