Fritjof Sahlström/ Leena Sahlström: Kutsumaton vieras, Kun syöpä tuli taloon Tammi Kustannus 2022

Vieras, joka tulee lupaa kysymättä

Eräs monista syöpätarinoista

Fritjof Sahlström/Leena Sahlström: Kutsumaton vieras Kun syöpä tuli taloon, Tammi Kustannus 2022

Syöpätarinoita olen lukenut monta. Eräs vaikuttavimmista oli Hannu Tavion kirja Kutsumaton kumppani. Miesten kohtalona kun on sairastua eturauhasen syöpään. Sanotaan, että jos elää tarpeeksi vanhaksi, on tämän syövän mahdollisuus 100:n prosentin luokkaa.

Mutta on myös syöpiä, jotka puraisevat pahemmin, agressiivisemmin. Leenalta todettiin munuaissyöpä, joka oli pahanlaatuinen. Aluksi lääkärin sana, kasvain, ei asettunut tajuntaan. Sitä ei halunnut hyväksyä.

Kun äiti ilmoitti lapsille, että hänellä on kasvain, eivät nämä ymmärtäneet siitä vähääkään. Syövän toteamisen jälkeen ihminen joutuu ”alkushokkiin”.

Leenan tilanne oli huono. Mitään ei ollut tehtävissä vaikka erittäin tehokkaat lääkkeet saivat hänet lähes normaalioloon, jopa niin, että hän harkitsi osa-aikaiseen työhön menenistä.

Mutta syöpä jatkaa etenemistään enemmin tai myöhemmin. Kirjassa on toisena kirjoittajana Leenan aviomies. Hän elää tilanteen, jos mahdollista vielä vahvemmin. Totuus valkenee hänelle nopsemmin. Tehdään jopa talokaupat ja muita ratkaisuja tulevaa ajatellen.

Sitten on taudin aika ottaa viimeinen kouraisu ja enää ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua kipua lievittävään hoitoon. Lopulta aviomiehelle jää vain yksinoloon totuttelu.

Kirjan rakenne tekee siitä koskettavan ja riipaisevan, jos mahdollista analyyttisen, mitä tulee puolisoiden sielunliikkeisiin. Mutta samalla se on lukijalle terapeuttinen teos, joka antaa oivaltaa, että lähimmäisillä on enemmän kestettävää kuin omat tavalliset kivut ja kolotukset.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen