Sikiämisestä ja monstrumeista
”Elämän tieteen” uranuurtaja
Pierre Louis Moreau De Maupertuis: Fyysinen Venus,
Art House 2017
Maupertuis tunnetaan maassamme ehkä parhaiten hänen tekemästään tutkimusretkestä Tornionlaaksoon. Retken tarkoitus oli mitata maapallon muotoa, siis sitä, että onko maapallo litistynyt navoiltaan. Retki teki miehestä rikkaan ja retken aikana hän tutustui myös suomalaiseen naiskauneuteen, kahden paikallisen naisen myötävaikutuksella.
Pohjoinen tutkimusretki teki miehestä myös kuuluisan ja hän alkoi myöhemmin asemansa vakiinnuttaneena tutkia hedelmöityksen vaikutusta esim. albiinojen syntyyn, tai kaksipäisten ja monisormisten monstrumien kehittymiseen.
Maupertuis tutki aihelmiaan myös hyönteisten ja ötököiden avulla ja joskus hänen tutkielmansa, joita hän kirjoitteli asemansa säilyttämiseksi anonyymina, saivat tietyn hienostuneen tyylinsä ansiosta myös eliitin hyväksynnän.
Maupertuis tunnistettiin kirjoitusten takaa, mutta hän ei alkanut sanasotaan vastustajiensa kanssa tai selittelemään teorioitaan. Hän oli myös uskonnollinen. Niinpä hän matemaattisten laskelmien avulla todisti myös Jumalan olemassaolon.
Tiedemies esittää monia rohkeita spekulaatioita luonnonvalinnasta, perinnöllisyydestä ja evoluutiosta jopa sata vuotta ennen Darwinia. Alan gurut tekivätkin kaikkensa mitätöidäkseen Maupertuisin teoriat ja kirjoitukset, mutta näyttää siltä, että ne ovat pysyneet muistissa ja tämäkin Ruotsissa jo 1700 – luvun alkupuoliskolla ilmestyny teos, on nyt saanut suomenkielisen asun.
Lueskelin kirjaa melkoisella kiinnostuksella Maupertuisin esitystapaan, joka kaikenkaikkiaan on tietyllä tavalla johdonmukaista ja ymmärrettävää. Hänellä on toisaalta melkoisen seksistinen lähestymistapa mm. puhuessaan eläinkunnan parittelumenoista.
Mielenkiintoisia olivat myös tutkimukset nesteiden sisältämistä hiukkasista, joiden Maupertuis uskoo siirtävän jälkeläiseen osasia kummankin vanhemman perimästä. Jotkut kuulut tiedemiehet ovat leimanneet Maupertuisin huu haa – tiedemieheksi, mutta hänen aihepiirinsä saattavat sisältää totuuden jyväsiä.
Jouko Varonen