George Michael 1963 – 2016

Wham ja George Michael

Aikakautensa idoli

Emily Herbert: George Michael 1963 – 2016, Elämänkerta, Minerva 2017

Tieto George Michaelin kuolemasta oli hänen faneilleen kuin piiskan sivallus. Michaelin poikaystävä löysi tähden asunnostaan. Maailman lehdistön kiinnostus nousi heti huippuunsa. Tiedettiin Michaelin keuhkosairaudet, jotka joutuivat yli kolmenkymmenen kannabissätkän polttamisestä päivässä. Mutta taustalla oli myös heroiinin liikakäyttöä ja muita huumeita, sekä stressaava elämäntapa.

Michaelin isä muutti Kreikasta Englantiin parempien työmahdollisuuksien perään. Ravintoloitsijalle Englanti olikin parempi ympäristö kuin köyhä Kreikka. Mies tapasi Pohjois- Lontoossa tulevan vaimonsa Lesley Angold Harrisonin ja pian perustettiin perhe. Aluksi elämä oli köyhää, mutta isä sinnitteli ravintolapäälliköksi ja taloudellinen tilanne alkoi parantua.

Kirja kertoo George Michaelin vaiheet aina lapsuudesta asti, puuttuu Wham-yhtyeen perustamiseen ja merkittävään maailmanmaineeseen, Kiinan valloitukseen musiikin avulla, soolouran avautumiseen ja Whamin hajoamiseen. Myös Michaelin elämän loppuvaiheita kartoitetaan. Laulaja oli homoseksualisti, mutta sanoi pystyvänsä suhteeseen myös naisten kanssa.

Michael oli protestilaulaja ja rakastettu ihminen: Yksi sukupolvensa suurimmista laulaja-lauluntekijöistä lähestyi uransa päätöstä hitaasti, mutta vääjäämättömästi. George Michael oli saavuttanut kaiken sen, mistä oli haaveillut kauan sitten, pyöreänä, silmälasipäisenä poikana – mainetta, mammonaa, arvostusta. … ”

Pidin kirjan tyylistä kartoittaa maailmantähden elämää. Elämänkertakirjoissa on usein se haitta, että niitä siloitellaan liikaa ja esille nostetaan vain päähenkilön maineteot. Tämä kirja on poikkeus siinä suhteessa ja valottaa myös mitalin toista puolta. Toisaalta se tarjoaa myös populaareja tirkistelymahdollisuuksia.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa