Goscinny/Uderzo: Asterix Britanniassa, Egmont Kustannus

Taikajuoma kadoksissa?

Goscinnyn ja Uderzon upeimpia

R.Goscinny / A. Uderzo: Asterix Britanniassa, Egmont-kustannus

Sehän on vanha totuus, että Obelix-pullukka, joka on pienenä pudonnut taikajuomapataan, ei tule pitkään toimeen ilman roomalaisia. On niin kiva vääntää heiltä nenä niskan puolelle ja kurittaa oikein isän kädestä.

Hommahan on siis se, että pieni gallialaiskylä taistelee aina voitokkaasti roomalaisten ylivoimaa vastaan, eikä ainoastaan taistele vaan huvittelee roomalaisten kurittamisella. Varsinkin Obelix on aivan koukussa roomalaisiin, siis yhtä paljon kuin villisikapaisteihin.

Kyllä pikkuruisessa Asterixissakin on ytyä,  varsinkin kun saa siemaista tietäjä Akvavitixin ihmejuomaa, jonka avulla yksi gallialainen, olkoon iso tai pieni, vastaa ainakin sataa tai tuhatta roomalaista, miten kulloinkin tarve vaatii.

Nyt vain on niin, että Obelix alkaa pitkästyä, kun roomalaisia ei ole ollut aikoihin maisemissa. Olisi niin kiva taas vähän huvitella. Mutta kummia kuuluu. Roomalaiset ovat hyökkäämässä Britanniaan. – Mitäpä jos? Lamppu leimahtaa yhtä aikaa Asterixin ja Obelixin päässä. Onhan sitä britannialaisia auteltava.

Hauskaa on luvassa, varsinkin kun tuliaiksi tarkoitettu taikajuomatynnyri katoaa. Ei kai se vain joudu roomalaisten haltuun? Eipä kai.

Mitä siis? Nerokkaan tekijäparin huumori on niin kivaa, että se saa virnuilemaan paatuneimmankin tosikon. Itse olin jo lukemassa albumia kolmanteen kertaan ihan vuoden 1971 malliin, kun kuului vaimon kutsu pullakahville.

Toki mieleen hiipii, että gallialaiset-roomalaiset – vastapari voi jo jostakin tuntua toistoiselta. Mutta tietysti näitä nerokkaita oivalluksia moni lukeekin juuri sen vuoksi. Toki nyanssejakin löytyy ja hyväntahtoista virnuilua ihmisten heikkouksille. Pahikset saavat turpiin, vaikka heillä on ylivoima ja kierot ajatukset. Niinhän se on, että tavallisille arkitallaajille tekee höpöä kun mahtavat taotaan maan rakoon.

Jouko Varonen