Guinness World Records 2020, Otava Kustannus

Kapeimmasta vyötäröstä pikkurillileuanvetoon

Taas se Guinness löi faktat pöytään

Guinness World Records 2020, Otava 2019

Näyttääpä maailman myydyin tietokirja parantaneen ilmettään niin kuin se entinen sika juoksuaan. Siinä missä ennenvanhaan oli paljon ns. sillisalaattia, on taitto nyt selkiytynyt ja mukaan mahtuu jopa kokonaisia muutaman kuvan sivuja. Sitähän olen minäkin, kriitikonrenttu, aina toivoskellut.

Painavin käärme on kuulemma Etelä-Amerikan Trinidadin soilla elelevä Anakonda ( Eunectes murinus). Reilusti pappilan flyygelin painoinen otus pistelee poskeensä yhtenä suupalana jopa vesisikoja, kukaties tielle osuvan jellonan tai simpanssin.

Matikanopettaja usasta viettää kaksoiselämää. Opettaa pitkää matikkaa tuleville lääkäreille ja sivuhomminaan ahmii kolmessa minuutissa 2,5 kiloa pastaa päästäkseen guinnessin listalle.

Pääsi suomipoikakin mukaan, kun harmonikan venyttelijä Anssi K. Laitinen soitti peliään kolme päivää putkeen. Lieneekö tullut monta Säkkijärven polkkaa mukaan, sitä juttu ei kerro.

Mutta asiaan. Kirja tarjoaa tarinaa ja kuvia eläinten ennätyksistä, maapallon kummajaisista, ihmisten oudoista tavoista saavuttaa maailmanmaine, hittitempuista, kuten sählääminen rubikin kuution kanssa tai tasapainoilu horjakalla narulla, seikkailijoista, yhteiskunnallisista kummallisuuksista ( en tullut tarkistaneeksi ovatko ikiliikkujat Sote ja Brexit mukana), jne…

Kiva kirja näyttää tulleen markkinoille ja kohderyhmää löytyy aina vaahtosammuttimen kokoisista tutiseviin kiilusilmä-yhdeksänkymppisiin.

Se kriitikkoa vähän ihmetyttää, että pitääkö sitä tatsamestarin tatuoida jopa…

Leikki sikseen. Pitäähän sitä huipulle päästä ja kaikista ei tule nobelkirjailijoita, tai itkaisevia tyttösiä, jotka pelastavat globaalin luonnon kertanyyhkäisyllä. Kiva oli kirjaa töllistellä ja kellokin näytti jo kympin uutisia, kun lopettelin mielenkiintoisen hirvityssessioni.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen