Häkissä, Hannes Hyvösen tarina, WSOY 2020

Maalien latoja tilittää

Oman elämänsä sankari

Marika Lehto: Häkissä, Hannes Hyvösen tarina,

WSOY 2020

Aluksi oli pojalla kovaa yritystä. Isä laittoi siskon ja Hanneksen heittämään keihästä. Siskolla lensi aika kivasti, mutta Hannekselta meinasi mennä poski, ja keppi mätkähti poikittain maahan. Vapaasti mukailtuna, Hannes tuumi:

– Vittu, tätä lajia en ala.

No noista kiukun kyynelistä ei kulunut paljon aikaa, kun pojalla alkoi nousta homma plaaniin jääkiekkokaukalossa. Ensin junnut ja sitten vähitellen tositoimiin.

Tuli käytyä liigat, KHL:t, NHL:t, Ruotsalaisten rahakiekko, Sveitsin kiekkoympyrät jne…

Naisten kanssa meni hintsummin, kun miestä ei näkynyt kotona kuin vilaukselta. Tuli lapsia ja elämä näytti parhaita puoliaan – kunnes ei enää. Suhteisiin tuli säröjä. Kolmannella kerralla onnisti, kun Hannes oli käynyt läpi kiekkorahamiehen kirot.

Johan löytyi elämäntoveri, joka otti vastaan runnellun miehen, kiekosta tarpeeksi saaneen, nuoria poikia ammatikseen elämänsä tielle ohjaavan. No, Hannes päätti, että enpä taida sentään henkilökohtaista ratkaisua tehdä, kun elämässä on paljon muitakin arvoja kuin lätkä ja raha.

Niin mitä. Kirja oli hyvin kirjoitettu. Kun teksti on särmäistä, eikä kaihda miehen elämän kipeitäkään puolia, liikutaan elämänkerrassa, jota wanha kriitikkokin diggaa.

Henkilökemiat ovat tärkeällä osalla jääkiekkopiireissä ja sieltä löytyy tosi ystäviäkin, jos vaikka filungeja tekeviä. Hyvöselle sattui matkalle molempia. Hyvönen oli tunnettu kaukalon kovaluisena, jos tällainen ilmaus sallitaan. Herroille hän saattoi haistattaa vitut, jos siltä tuntui.

Joskus tietysti tässäkin teoksessa homma vähän väsähtää ja lukijan tekee mieli hypätä muutama toistoinen sivu väliltä. Mutta yleensä ottaen journalistina palkitun kirjailijan teksti on jäntevää ja lukemaan motivoivaa. Eikä se mene edes feminismin ansaan, vaikka kirjoittaja on hameväkeä.

Tärkeä kirja. Ainesta on vaikka palkinnoille, heti esikoisella. Tykkäsin suuresti teoksen aitoudesta ja henkilökuvan taidokkaasta välittämisestä lukijalle. Jäädään odottamaan uusia ja uusia konstailemattomia opuksia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen