Hanki hohtava alla

Umpihangessa

Hiihtämisen kuninkuuslaji

Jouni Laaksonen: Hanki hohtava alla, Umpihankihiihtäjän kirja, Art House – kustannus 2017

Mieleeni on tullut umpihankihiihtämisestä muutamia muistumia. Ensinnäkin lapsuusmuistot, jolloin mentiin umpihangessa melkoista pölläkkää. Tapana oli lähteä ”pupusille” joen rantaan. Korkealta rantatöyräältä etsittiin sopivia paikkoja hangessa, josta tehtiin toisille lasku-ura. Jos joku ei uskaltanut laskea, niin sehän oli ”pupu pöksyssä”. Usein reissulta palattiin suksen kärki kainalossa katkenneena, mutta isäpä teki liitoksen peltipurkista saadun pellin avulla ja taas mentiin.

Koulun kilpailuissa oli lumituiskukeli se ”minun keli”. Olin melkoisen varma voittaja umpihangessa. Useimmat uupuivat ladun varteen.

Tämä kirja perehdyttää umpihankihiihtoon aivan ”pohjamutia” myöten. Mukaan otetaan mm. Juho Vesainen, joka 1500 – luvun lopulla teki Ruotsin kuninkaan pyynnöstä hävitysretken Petsamon luostariin hiihtäen matkan 400-päisen pohjalaisjoukon kanssa osin umpihangessa. Perillä tehtiin ”täystuho” niin kuin oli kuninkaalle luvattu. Yksikään munkki ei jäänyt eloon.

Kalevalan aikoihin käytettiin ”lylyä” ja ”kalhua”, joista lyhemmällä lykättiin vauhtia ja pidemmällä liu´uttiin. Samoilla keinoilla onnistui hirven hiihtokin ja lopulta saalis keihästettiin kuoliaaksi hankeen.

Itselleni muistuivat mieleen tässä vaiheessa kotikuntani Värtsilän Piiroisen veljekset. He hiihtivät suuri sompaisilla sauvoilla ja umpihankisuksilla ilvekset väsyksiin, jolloin ne nousivat puuhun ja olivat käytännöllisesti katsoen satimessa. Elävä ilves vietiin korennossa kellariin ja sieltä eläintarhaan.

Tämä kirja on ansiokas teos hiihtolajeista vanhimman ja arvostetuimman vaiheista maassamme. Myös suksen valintaa neuvotaan ja ollaan mukana umpihanki- hiihtokisoissa. Vaeltamista suksipelissä neuvotaan ja ongelmatilanteista selviytymistä.

Lueskelin kirjaa puoli päivää ja mieleen tulivat tietysti myös omat kokemukseni lajista, joka ainakin kisaosallistujien määrällä mitattuna näyttää olevan voimissaan.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa