Hanna Arvela: Ihmeperhe, Tammi Kustannus 2022

Kun open todellisuudentaju alkaa murtua

Jokaisella lapsella on sydän

Hanna Arvela: Ihmeperhe, Tammi Kustannus 2022

…”Opettaja on tyhjässä luokassa eikä saa edellisellä viikolla kuulemiaan naapuriluokan tapahtumia mielestään. Mikään mitä lapset alaikäisinä tekevät ei ole yksin heidän syytään. Hehän vain pitkälti reagoivat annettuihin olosuhteisiin”…

Tuli tuossa mieleen oma kokemukseni opettaja-ajoilta. Koululääkäri kutsui minut, opettajan, luokseen ja esitti kysymyksen:

– Onko tämän koulun rehtorin pojasta löytynyt mustelmia tai muita vammoja, jotka kielisivät kotiväkivallasta.

Minulla alkoivat kiertää mielessä havaintoni, joita olin rehtorin ekaluokkalaisesta tehnyt. Mustelmat olivat vain pieni yksityiskohta surullisesta kokonaisuudesta, mutta alter egoni kuiskutteli valmiin vastauksen:

– Ei mitään erityistä ja muutenkaan en voi puuttua rehtorin asioihin.

– Niinhän se on, huokaisi koululääkäri. Palaveri oli ohi.

Mutta asiaan. Tämä teos on koostettu tarkkailuluokan tapahtumista, jotka saavat nuoren sijaismiehen melkoiseen härdelliin. Mutta poikapa selviytyy keinolla, joka on ehdottomasti kielletty näissä ympyröissä. Hän ystävystyy luokan oppilaiden kanssa ja tekee muiden mielestä pahan virheen.

Lopputulos on kuitenkin loistava ja entiset sijaiset, jotka ottivat hatkat viikon parin päästä, saavat ihmettelemisen aihetta.

Summa summarum. Tarkkistyypien kanssa ei saa missään tapauksessa käytellä sydäntä. Pitää ottaa luulot pois häiriköiltä, jotka taas ottavat luulot pois opettajalta, joka vihaa heitä.

He kenties kuvaavat videon opettaparasta, joka simahtaa, ja levittävät sen You Tubeen, eikä koira perään hauku.

Minä olin johtajaopettajana ja vararehtorina sydänmiehiä. Sain paljon hyviä ystäviä ja opiskeluhommatkin maistuivat.

Nykyisenä pisa-aikana unohdetaan muu ja tuijotetaan vain oppimistuloksiin. Se on paha virhe.

Kirja on todella hyvä, sillä päähenkilö valitsee siinä oikean ja luovan tien. Hän ei tee työtään setelinkuvat tai pisatulokset silmissä. Semmoinen on lapsille kauhistus. Suosittelen teosta kaikille, jotka ovat tekemisissä opetustoimen kanssa.

Kiitos kirjasta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen