Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus, Vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin, Tammi Kustannus

Onko sinulla hepulipäiviä

Ylivireyden hyödyt ja haitat voi säädellä

Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus, Tammi Kustannus 2021

– Sehän on lievempi muoto maanis-depressiivisyydestä, tuumi ystäväni kun kerroin olleeni koko päivän posket punaisena ja matalaliidossa. No asioita tuli hoidettua ja aina jostakin asiasta tupsahti esille nivaska uusia tekemistä odottavia.

Kirjan tekijä on korkeasti oppinut ja pudottelee joskus lääketieteellistäkin terminologiaa itsestään wanhasta kuulusta norsunluutornista käsin.

Mutta tämmöisistä kirjoista löytää kyllä kahmalokaupalla kultahippuja elämäänsä, ellei ihan isomuksia. Kirjan tekijän mielipide näihin hepulipäiviin on, että kiireinen aikataulu on eräs päätekijä ylivireyteen. Saattaapa olla, että huoli tai uhkan tunne stimuloivat ihmispolon menemään ns.  kieli vyön alla tehtävästä toiseen.

Asiaa tämä guru puhuu:

…”Ihminen saattaa olla aikaansaava ja ulospäin hyvävointinen, mutta kärsiä kuorensa alla jatkuvasta ylivalppaudesta. Tämä altistaa ajan saatossa uupumiselle ja fyysisen terveyden ongelmille. … Hänen itsehoitokeinonsa on alituinen suorittaminen. Se voi johtaa ulkoiseen menestykseen, mutta pinnan alla on kovaa kärsimystä”…

No, mutta mitäpä hoitokeinoja:

– Varaa päivästä 15-30 minuuttia huolten tai tekemättömien töiden jäsentelyyn.

– Mieti jokaisen huolen tai työasian kohdalla: Voinko tehdä jotakin tälle asialle? Jos voin, mitkä ovat ratkaisuvaihtoehtoni? Milloin ryhdyn käytännön tekoihin?

Ihan taitavasti kirjan tekijä johdattelee teemaansa ja tarjoilee namipaloja stressaantuneille. Jospa vaikka joku löytää elämälleen uuden suunnan ja alkaa pitää tuumaustuokioita maanisen puurtamisen välillä.

Kiitosta kiitosta kukkuramitoin tärkeästä kirjasta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen