Hannu Luomajoki/Anna Sievinen: Taltuta kipu, Istuvan ihmisen käsikirja, WSOY Kustannus

Hyvään tyynyyn muuten kannattaa satsata

Fysioterapeutti puhuu selvää järkeä

Hannu Luomajoki/Anna Sievinen: Taltuta kipu, Istuvan ihmisen käsikirja, WSOY Kustannus 2021

Joskus niskakipu säikäyttää. Selän vaivoista puhutaan myötätunnolla ja voivotellen. Istumistyön sanotaan olevan pahinta mitä elämä voi tarjota, ikuisine selkäkipuineen. Joku pyörittää päätään ja kuulee niskastaan outoa rapinaa.

Siinäpä tapauksessa kansainvälisesti arvostetun proffan kirjaan pitää tarttua ja karistella turhat apinat selästään. Kas kun alaselän nikamapullistumiinkin halutaan mieluusti puukkoa ”ainoana lääkkeenä”, mutta kunnon laillistettu fysioterapeutti voikin tehdä asialle saman minkä riskileikkaus, päästää kipuilijan vaivoistaan.

Itseltäni kyllä on leikattu alaselän niveltyrä, vaikka se onkin riskileikkaus, hoidettu olkapääkipu yhdellä kortisonipiikillä, reisivaivat pysäytetty parilla kortisonitujauksella ( kolmea enempää niitä piikkejä ei olisikaan annettu, on se niin tuhti lääke).

No mitä näistä omista vaivoista. Tätä kirjaa lukiessa tulevat mieleen semmoiset kansan rakastamat lääkärigurut, kuten stressitohtori Pertti Pakarinen ja tv-julkkis, maalaislääkäri Kiminkinen.

Heillä riitti ja riittää kansanomaista ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa aihepiireihinsä. Ja huumorikin kukkii.

Kirjan tekijät tutustuttavat lukijan mm. tuki- ja liikuntaelimistöön ja sen huoltoon. Hektisen nykyajan haasteisiin luuston suhteen. Liikkumisen merkitykseen luuston vaivoissa. Kivun ”anatomiaan”. Tiedonsaannin merkitykseen. Joka kodin kikkoihin. Jne jne…

Kirja on huisin tärkeä ja henkisesti vapauttava. Ihmisillä kun on tapana näissä kivuissa tehdä kärpäsestä se kuuluisa härkänen. Pieni muutos elämäntavoissa ja rutiineissa voi auttaa.

Terveellinen kirja luettavaksi. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki arvovaltaisille kirjantekijöille. Taidan vielä uhrata toisenkin päivän teoksen parissa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen