Harri Ahonen: Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet, Tammi Kustannus 2022

Vuonomaan parhaat makupalat

Norjassa niitä maisemia riittää

Harri Ahonen: Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet, Retkeilijän Finnmark-Varanginvuonolta Altaan, Tammi Kustannus 2022

Varangilla on tullut käytyä useaan kertaan. Altakin on tullut tutuksi luontokuvaajalle. Pykeija, Suomesta muuttaneiden kveenien asuinpaikka, idyllinen kylä, oli usein meidän kohteemme Varangilla. Siitä käsinpä sitä tehtiin lintu- ja kalastusreissuja.

Harri Ahonen on kyllä Pohjois-Norjan luonto- ja retkipaikoissa marinoitunut asiantuntija ja tehnyt kirjastaan seikkaperäisen selonteon alueen mahdollisuuksista vaativammallekin vaeltajalle.

Hänellä on lukijalle myös sananen luonnon puhtaanapidosta:

…”Kaikki mitä retkelle otetaan mukaan, tuodaan myös takaisin. Mitään ylimääräistä ei jätetä luontoon. Erityistä huomiota pitää kiinnittää jätehuoltoon: mukaan tulee ottaa ylimääräisiä pusseja roskia varten ja kantaa ne mukanaan takaisin keskuksiin, missä jätehuolto on järjestetty”…

Niinpä se lienee että, jos jätteitä on kasoittain meren rannalla, niin haittaahan siitä on kosolti merilinnuille ja eliöille.

Mutta asiaan. Kirja on monipuolinen ja seikkaperäinen kooste. Joku viirien keräilijä tietysti tyytyy niihin maisemiin, joita auton ikkunasta näkyy. Tosi lieneekin, että 80% tyytyy ns. pintaraapaisuun ja yöpyy mieluummin hintavissa mökkikylissä tai jopa a-oikeuksin varustetuissa paikoissa.

Niitä kahtakymmentä prosenttia varten kirja on todella makoisaa ja upeaa luettavaa.Muutkin voivat nauttia mm. upeasta kuvituksesta.

Kun olin lintukuvausreissuilla Varangin Vardössä ja Vadsössä oli vene laituriin tullessa puolillaan vettä. Paikallinen kalastaja, Eilif Salangi, joka oli lähtenyt näyttämään lintuvuoria tuumi palattuamme likomärkinä, että:

– On se oma laituri sentään kiva paikka.

Myrsky iskee kuin salama. Vinkkinä luontokuvaajille sanoisin, että jokaiseen purtiloon ei kannata lähteä kyytiin. Turisteille kun tarjotaan ihan turvallista laivakyytiä lintuvuorille ja kalapaikoille esim. Pykeijassa.

Asiantuntemuksella tehty ja hyvä kirja. Kuvituksesta bonuskiitokset.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen