Valheen päälle ei kannata rakentaa
Joskus on vain sanottava suorat sanat isoillekin kihoille
Harri Halme & Ari Pusa: Manageri, Miten teen rahaa, julkisuutta ja menestystarinoita, Tammi Kustannus 2022
Kun luen Harri Halmeen tilitystä vaiheistaan, tulevat mieleen isäni sanat minulle: ”Aina pitää olla suora.”
Halme kertoo, että aikoinaan, kun Aki Parviainen voitti Sevillassa, hänelle haluttiin räätälöidä kilpailuohjelma ja -aikataulu isojen herrojen mieltymysten mukaan. Mutta Halme sanoi idealle kylmästi ei. Vastaanottokin oli Akille suunniteltu Helsingin lentoasemalle. Mutta Halme tuumi,että nytpä Aki lentää suoraan Joensuuhun, jossa hänellä on vastaanotto lähisuvun kera. Aki ei tulisi edes ulkomaanlentojen aulaan.
Joskus pitää valmentajankin olla ”suora” ja estää huippu-urheilijan hyväksikäyttö sponsorienkin taholta.
Petra Olli tuumii kirjassa, että kun kaikki lähimmätkin turvaverkot repeilivät, oli sentään Harri, johon voi luottaa ja jolta voi saada tukea.
Yhdistäisin tämän valmennustehtävän mieluusti myös perhetasolle.
Myös kirjoittajat tarvitsevat ymmärtävää henkilöä lukemaan käsikirjoituksia ja vaalimaan tekstintekijän henkistä stabiliteettia.
Ihmisen elämä on täynnä aihepiirejä joissa voi tukea toista. Lämmin ystävyys auttaa päämääriin.
Pidin kirjasta ja sen positiivissävytteisestä annista. Kuka muu voi auttaa silloin, kun on ahdistusta ja halu jättää kuntolenkki tekemättä. Rolf Haikkolakin oli kellontarkasti paikalla, kun Lasse Virenin aamulenkin aika oli. No tulokset olivat järisyttäviä, mutta mies itse rauhallisuus.
Minullakin on aina takuuvarma manageri huolehtimassa, etten vajoa ikävissä tilanteissa henkisesti labiiliksi.
Kyllä Halmeen uraan on mahtunut urheiluvälinebisnestä, menestysreseptien laatimista, kansainvälisten tähtien tehtailua, urheilijan tuotteistamista, voiton maksimoimista urheilukisoissa, poliitiikan tekoa mm. Ilkka Kanervan kanssa…
Kirja on selkeälukuinen ja koukuttava. Jopa niin, että tavallinen tallaaja voi oppia siitä tavoitteiden asettamista elämälleen ja urheilijalle tyypillistä täsmällisyyttä. Semmoisia ”korjaussarjoja” pidän tärkeänä myös elämänkertakirjallisuudessa. Aina voi oppia toisten elämästä ( sanoo SARV:n kirjakriitikko).
Jouko Varonen
SARV:n jäsen