Harri István Mäki: Mörkökiekkoilua, Lector Kustannus

Raikas lastenkirja Mäeltä

Nyt meni nappiin Harri

Harri István Mäki, Mörkökiekkoilua, Lector Kustannus Oy 2020

Ainahan minä olen Harrin kirjoja lukenut ja piirroksia katsellut. Joskus hiipi mieleen hirveä ajatus, että Harri alkaa toistaa kuvissa itseään ja unohtaa perinteiset omat lastenkirjansa. Mutta mitä vielä. Nyt Harri tulee ehompana kuin ennen ja raikkaan maukkaasti. Voi halavattu sentään.

Tekstintekijänä Harri on oivaltava ja humoristinen. No pukkasi välillä tosi viiltävän elämänkertatyyppisenkin opuksen, taisi olla nimeltään ”Musta kiekko”. Lueskelin sitä mieluusti ja itkeskelin lukiessani omia nuoruusmuistojani. Nykyisin en ole enää nuori, viisastunut kuin Pavlovin hiiri törmättyään tarpeeksi monesti nenulinsa verille tukevaan seinään.

No mutta mitä minä nyt. Siteeraanpa entistä vahvaa lastenkirjailija-Harria, kun teksti vilisee kivoja juttuja ja opetuksia ( sanoo entinen koulunjohtaja). Toisaalta tämä kirja on aikamoista tyttöjen miituu-touhua ja poikapolot saavat kärsiä napakoiden naisenalkujen vastaiskuista. Nelli ja Emma kun vievät lätkäjunnuja 100 – 0 niin sanoakseni. Sitä se on jo lapsesta asti. Tytöillä on terävä kieli ja rapsakat vastaiskut. Poikapolot yrittävät pistää suoraan kovilla. Siinä erehtyvät surkeasti.

…Tein päiväkodissa todella toimivan jekun. Kaadoin vesilasin Emman jalkojen väliin. Märkä läikkä näytti siltä kuin likka olisi pissannut housuihinsa. Kaikki nauroivat makeasti. Kostoksi Emma laittoi puurooni chilipippuria ja minä aivastelin loppupäivän. ” …

Nyt on Mäki löytänyt teemojen teeman. Tyttöjen ja poikien kivat jäynät toisilleen. Näin sanoo kriitikko, joka siemailee aamukahvinsa valtavasta mukista, jossa seisoskelee hymyilevä hääpari ja teksti kuuluu:

” Miehellä ja naisella on hyvässä parisuhteessa yksi yhteinen päämäärä, tehdä nainen onnelliseksi.”

Mutta taas aloin höpöttelemään joutavia, vanha kriitikko-ukko. Piti sanomani, että Harri on taas löytänyt itsensä ja luovuutensa niin tekstinheitossa kuin raikkaalla kuvapuolella.

Todella riemastuttava kirja.

Niin se vain on, kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen