Harri István Mäki: Rebecca Hoopoin hovinarri, Lector Kustannus 2022

Lapsenmielistä ja opettavaista

Tyttö kuin se tietty Peppi

Harri István Mäki: Rebecca, hoopoin hovinarri, Lector Kustannus 2022

Niinhän se Peppikin oli aikansa kapinallinen ja sopeutumaton. Mutta lapset tykkäsivät hänestä. Asia on nimenomaan niin, että lapset ovat jollakin sektorilla monta leveliä korkeammalla kuin aikuiset. Ainakin suoruuden suhteen.

Keskiajalle sijoittuva tarina kertoo tytöstä, joka on erilainen. Niinpä hän ohjautuu aikansa omintakeisimmaksi hovinarriksi.

…” Haltijan tontun lapsellisessa roolissa muut vain nauraisivat Rebeccalle eivätkä hänen sukkelille vitseilleen tai poskettomille metkuilleen. Siinä oli suuri ero mille naurettaisiin.” …

Niinpä niin, nuoret joita pidetään sopeutumattomina tai häiriköinä, voivat olla järkevämpiä, kuin tavalliset luovuudestaan luopujat. Kas, jos on kiltti isän ja äidin kullannuppu, ei koskaan opi todellista viisautta.

Kun Rebeccalta surmataan lemmikkimato, saa tihutyön tekijä ikuiset traumat. Ajattelee matovainaata jopa puuroa syödessään.

Rebecca sanoo heti ei, jos hänelle tarjotaan triviaaleja töitä, jotka ovat ajanhukkaa. Hovinarri se saa käyttää järkeään ja opettaa ihmisille elämäntaitoa.

Mäki on pitkän linjan kirjailija ja kirjoitustaidon opettaja mm. Oriveden opistossa. Alkuaikoina, kirjoittajanuransa alettuaan, Mäki luotti suosimiinsa wanhoihin linnoihin ja kuunareihin. Jutut olivat tosi mageita.

Mäki on myös osaava graafikko. Ulkoisella kovalevylläni on satoja Mäen graafisia teoksia. Jospa nyt on tullut esille henkilöhahmo, joka nostaa miehen kuvitus- ja tekstintekotaidon sekä teemankuljettelun plaaniin. Sitä ainakin toivon. Joskus nimittäin Mäen kuvitus särähtää vähän ylikarrikoituna.

Kirjailijan omaelämänkerta oli itselleni koskettava, lapsuuden traumoja peilaava ja silmiä avaava taideteos. Potentiaalia siis on suuriinkin suorituksiin.

Kiitos kirjasta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen