Harri Mustonen: Kahleista maan, ilma-akrobaatteja ja pilvien huimapäitä, Harri Mustonen ja Koala Kustannus 2020

Lentokoneen alla ja päällä

Kun laskuvarjohyppy meni ”puihin” ja muita juttuja

Harri Mustonen: Kahleista maan, Ilma-akrobaatteja ja pilvien huimapäitä, Harri Mustonen ja Koala-Kustannus 2020

Onpa sitä tullut ilmailunäytöksissä oltua, nähtyä sakkauksia ja Red Arrowsit tositoimissa värikkäine savuvanoineen.

Symppis serkkupojalla meni ilma-akrobatia vähän penkin alle, rauha hänen muistolleen. Alkoi esitellä naisille temppuja omatekoisella koneellaan. Päreitä tuli ja ikuinen rauha lentäjälle.

No mutta asiaan. Lentäjillä on homma verissään. Nämä vekkulit tekivät ennenvanhaan temppuja, joissa lentäjä käväisi koneen alla ja päällä, tai alitti vaarallisena pidettyjä siltoja, että huiskis vaan. Uutta kertaa eivät kuulemma aina tätä temppua uskaltaneet tehdä.

Joku tuttu houkuteltiin yksityiskoneen kyytiin ja lentäjä innostui vähän kikkailemaan. Pelkääjän paikalla ollut tuumi lennolta tultuaan:

– Se mikä oli housussa, on nyt niskassa.

Ylen vihreältä näytti pojan naama.

Tuttu lentäjä-opettaja pääsi esittämään venäläistä lentäjää tuntemattomassa”. Sanoi olleen tarkkaa peliä se laivueessa ajo. Kohtaushan kyllä oli aika vaikuttava kyseisessä elokuvassa.

Aloin höpisemään.

Tämä kirja on todellinen monumentti ilmojen sankareille, jotka temppuilivat elääkseen kansalle, usein uhkarohkeasti.

Mukaan mahtuvat monet klassikot, kuten Gobhamin lentävä sirkus, ”Flying Finn” Niilo Salo , ”Luumu”, joka temppuili mm. lentokoneesta heitetyillä narutikkailla, sekä Erkki ”Eki” Kantonen, joka romutti silpuksi Jungmeisterin, mutta jäi itse elolle. Toki hänen piti kehitellä itselleen muita ammatteja rysäyksen ja hoitojen jälkeen. Sisukkaalta mieheltä sekin onnistui erinomaisesti.

Enpä ole lukenut montakaan noin anekdoottipitoista kirjaa. Hassuja ja vähemmän hassuja turinoita vilisee lähes joka sivulla. Niinpä nytkin kello näyttää jo aamuviittä, kun aloin lukemisen iltatunteina, mutta en kadu. Nukun pitkät päiväunet ja that´s it.

Aika velikultia olivatten

Kertakaikkiaan

Jouko Varonen

SARV:n jäsen