Haruki Murakami Rajasta etelään, auringosta länteen

Murakamin romaani

Kaunis ja koskettava kirja

Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen, Tammi 2017

Luin Murakamin uuden kirjan keskeytyksettä. Aloitin illalla ja lopetin aamuseitsemältä. Kirja pitää lukijan otteessaan. Sellaisesta pidän. Nuorukainen kokee kouluaikojen ihastuksen tyttöön, joka on vähän invalidi, mutta kietoo pojan otteeseensa selittämättömällä tavalla. Tulee uusi rakkaus, mutta tyttö on pidättyväinen eikä ala seksikokeiluihin. Niinpä nuori mies ihastuu tytön serkkuun ja lempi leiskuu. Mutta pidättyväisempi tyttö saa tästä tempusta ikuisen vamman. Hänestä tulee tunneinvalidi.

Myöhemmin on vuorossa ison johtajan tyttö ja johtaja rahoittaa miehen ravintolabisneksen. Tulee kaksi lastakin. Mutta iso johtaja ei olisi johtaja, jos ei kietoisi miestä myös kovan bisnesmaailman kuvioihin.

Kesken onnellisen avioelämän ilmestyy ravintolaan nainen johon mies oli rakastunut nuorena koululaisena. Ja tietysti tämä ikuinen rakkaus leimahtaa liekkiin.

Luin kirjaa intohimolla ja palolla. Murakami osaa kuvata henkilöitään hienovireisesti ja kauniisti. Nyt on mukana myös eroottista ainesta, mutta vain siinä määrin kuin se palvelee kirjan rakennetta.

Hyvä kirja Murakamilta. Verrattavissa vaikka taannoiseen Murakamin filmattuunkin kirjaan Norwegian Wood. Minulle kirja oli ainutkertainen lukukokemus, jopa opettava, mitä tulee naisten sielunelämään. Murakami olisi vihdoin ansainnut Nobel-palkinnon.

Jouko Varonen

 

Vastaa