Haulwen Nicholas, Tunne itsesi! 25 tapaa selvittää, millainen tyyppi todella olet, Kirjapaja Kustannus

Luovuudesta rakkauteen ja johtajuuteen

Ole kaveri ja rehellinen itsellesi

Haulwen Nicholas: Tunne itsesi! 25 tapaa selvittää, millainen tyyppi todella olet, Kirjapaja Kustannus 2021

Nuorukaisena kirjoitin joskus runossani, että jokaisen pitäisi aika ajoin tarjota itselleen kahvikupponen vaikka pölyisessä baarissa, vailla hektisyyttä, vailla onnistumisen paineita.

Silloin en tiennyt mitä kaikkea elämä kasaa miehelle kestettäväksi. Toki runojani luettiin kolme kertaa Yle-ykkösen keskipäivän mietelauseina ja menestyin myös pohjoismaisessa runokisassa. Niiden aikojen jälkeen elämä heitteli nuorukaista ja perheenisää. Sillä pahalaisella ei ollut silkkihansikkaita käsissään, vaan kovettuneet ja haisevat savottarukkaset.

No, mutta asiaan. Tämä kirja on laadittu kivalla ja lukemaan houkuttelevalla tavalla. Niinpä itsekin sitä nyt selailen, kun kello näyttää jo kohta pikkutunteja. Helmiähän sieltä löytyy kiireisellekin, jos vain on vähän aikaa kaikenmaailman etätöiden lomassa:

– Jollemme voi olla rehellisiä itsellemme, miten voisimme olla rehellisiä muita kohtaan?

– Tunteiden tiedostaminen: kyky tunnistaa ja ymmärtää tunteita kasvoissa, kuvissa ja äänissä, sisältäen myös kyvyn tunnistaa omat tunteensa.

– Toiset ihmiset havaitsevat lähimmäistensä tunnetilan ja ajatukset muita paremmin.

Kirjan kirjoittaja on yritysvalmentaja. Hänellä ovat apunaan viimeisintä uutta olevat menetelmät ja harjoitteet.

Yleensä pomoja kehotetaan antamaan työntekijöille mahdollisuuksia myös oman järjen käyttöön ja omiin ratkaisuihin. Hyvä pomo on myös semmoinen, että osallistuu työntekijän henkilökohtaisiin pulmiin, eikä ole heti miettimässä keinoa, jolla tämän hankalan saisi savustettua ulos porukasta.

No mutta asiaan. Tämä kirja on ihan perinpohjainen opas itsetuntemukseen, unohtamatta tämäntyylisissä usein käytettyjä harjoitteita ja testejä. Kirjaan paneutumista haittaa erilaisista fonteista johtuva levottomuus. No, mutta onhan ikänäköisille toisaalta tarjolla valaisevia suurennuslaseja, joilla näkee vaikka koko sivun kerralla haluamassaan koossa.

Tärkeää ei ole kuitenkaan esitystapa, vaan innostava pyrkimys hyvään lopputulokseen. Ihanhan tämä on syvyyspsykologinen teos ja vaatii lukijaltakin paneutumista.

Joskus lukijalle lasetetaan tekstiä jopa tieteellisestä norsunluutornista. Toisinaan taas lennähdetään nykyväkeä kiinnostaviin teemoihin kuten omaan aurinkomerkkiin, toteemieläimiin, jne… Yleensä kirjassa on tärkeitä aihepiirejä, joita soisi kaikkien tutkivan omassa psyykessään ja arkikäytöksessään.

Siitä vain harjoittelemaan itsetuntemuksen kiemuroita. Kukaties lödät seitenkymppisen elämäntaidon jo kaksikymppisenä. Mutta muista nyt aluksi kuunnella muita mieluummin kuin tuputtaa omia vaikeuksia tai erinomaisuuksia esille herkeämättä. Silleen saat hyviä ystäviä, jopa vastakkaisesta sukupuolesta.

Kiitos kirjasta.

Viisaampi olin sen luettuani.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen