Hei! Heiki Vilep

Kivoja runoja

Koukuttava lastenkirja

Heiki Vilep: Hei!, Lector kustannus

Heiki Vilepin runot ovat oivaltavia. Hän itse tuumii, että lapsille kirjoittaminen on kiinnostavaa, koska siinä moni ongelma selviää itsestään. Lapsille pitää olla rehellinen. Heidän maailmansa on yksinkertainen ja suora.

”uni tuli hipsutellen /hiekkaa ripsiin riputellen/se pitkän tovin paijasi/lapset kaikki siihen nukahti/Minne jäi se tuttu Matti?/ Pieni reipas nukku-matti/sai unihiekkaa silmiin/ niinpä nukkui pommiin”

Lapset eivät tarvitse vaikeaselkoista tekstiä. Heille riittää että tekstille saa nauraa kikattaa, tai sitten siitä löytää jotakin tärkeää, johon voi samaistua. Sen Vilep osaa.

Luin kirjan heti kannesta kanteen ja kohta jo uudestaan. Jotenkin löysin nuortenkirjailijana Vilepin runoista jotain omasta maailmankatsomuksestani. Myös Ott Vallikin kuvitus on kirjassa oivaltavaa ja ilmeikästä. Niin sanoakseni sain käteeni napakympin.

Vilep on syntyisin Tartosta v. 1960. Hän on virolainen vapaa kirjailija, runoilija ja muusikko. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja viisi lasta. Vilepiltä on Virossa julkaistu yli 30 nuortenkirjaa ja lukematon määrä runoja. Myös Vilepin sanoitukset lastenlauluihin ovat saaneet kiitosta.

Taitaa käydä niin, että minusta kehittyy Vilepin fani, vaikka mielessä pitäisi pitää kriitikon objektiivinen ja asiallinen linja.

Jouko Varonen