Kasvi kasvaa kun kastelee
Nykytrendien mukaista kasvitarhan hoitoa
Heidi Haapalahti: Luomutarhuri, Satoa kestävästi ja maata hoitaen, Tammi Kustannus 2022
Entisenä 4H – kerholaisena ja nykyisenä kaupungin vuokratontin pitäjänä minulla on hieman vanhahtavat tavat kasvattaa kukkia ja vihanneksia. Mutta ainapa syksyisin lötyy puutarhasta kukkaloistoa, kun muistaa heinäkuun helteillä käydä kastelemassa joka päivä. Siinä se niksi minun mielestäni.
Tietysti on muistettava, että peruna pitää istuttaa joka kesä eri paikkaan, että tulee satoa ja raparperista jättää joku verso kukkimaan, koska raparperissa on myös uljas kukka varsien lisäksi.
Mutta asiaan. Heidi Haapalahti antaa seikkaperäisiä ohjeita luomuviljelijälle. Käsitellyksi tulee mm. kartanon kupeella ja seinänvierellä viljely. Sillä keinolla saa isoja ja maittavia tomaatteja, kun muistaa kasvattaa alkukasvatuksen ikkunalaudalla kevätauringossa.
Siemenien hankinta sisältää omat niksinsä. Taimen maahan laitto ei ole ollenkaan yksinkertaista. Jopa biohiiltä voi kekseliäs itse värkätä. Kesäkausi puutarhatontilla on yleensä riippuvainen viljelijän voimavaroista rientää joka päivä riittävän vesimäärän kera tontille. Kasveja on hoivattava hellästi. Juttelukin on taimille sopivaa. Kasvimaan suunnittelu on aloitettava jo keskitalvella, että projekti onnistuu täydellisesti.
Monta kikkaa opin kirjantekijältä. Kun istutin kymmenen marjapensasta, niin sain kuulla, että niille kahdelle pensaalle, jotka surkastuivat on kaupalla takuu. Tienneekö moni tätä asiaa.
Mukavahan niitä on uutisperunan mukuloita ottaa penkistä ja tietysti napsia omia mansikoita suihinsa. Mutta sepä siitä.
Kirja on hyödyllistä luettavaa nyt kevään korvalla. Joskus jopa silmät aukeavat, että tuon voi siis tehdä noinkin.
Asiantuntija on asiantuntija
Kiitos vain puutarhoidon nikseistä.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen