Heidi Herala/Liisa Talvitie: Teatteria koko elämä, Tammi Kustannus

Tämä on emälää”

Hegulin tytär tilittää

Heidi Herala/Liisa Talvitie: Teatteria koko elämä, Tammi Kustannus 2020

… ”Terapia oli Marja Korhosen mielestä erinomainen keino ehkäistä ongelmia. Jarkolla oli ollut ongelmia huumausaineiden kanssa, ja voi vain kuvitella, miten äiti oli huolissaan Heidistä ja halusi suojella tätä ja säästää elämän kolhuilta”…

…”Helge Herala oli ollut sodan aikana panssarilaiva Väinämöisellä ja muisti elämänsä loppuun asti, miten panssarilaivalta viestitettiin kaksilippujärjestelmällä…vielä viimeisinä vuosinaan huiteli käsillään viestilippumerkkejä”…

Yhden unohduksen, black outin, hän koki siinä esityksessä, jota oli katsomassa presidentti Tarja Halonen”…

Anekdoottejahan riittää rakastetulla näyttelijällä ja suuren näyttelijäsuvun jäsenellä, kun hänen elämäntaivaltaan laitetaan koviin kansiin. Tykkään elämänkerroista kovin ja semmoisia alkaa ilmestyä nykyisin kuin tähtiä syksypimeälle taivaalle.

Niinpä aika vierähti mukavasti, kun tutustuin Heidi Heralan tilityksiin, joissa on tietysti myös isältä          ja äidiltä opittua positiivista elämäntapaa vaikka vaikeudet kutittelisivat teräsharjalla selkäpiitä.

Heidi syntyi maailmaan hypnoosisynnytyksen minimoidessa äidin kipuja. Lapsuudessa isäsuhde kehittyi positiiviseksi kun Helge otti usein asiat huumorilla. Äiti oli vakaampi, mutta hänen huumorinsa oli ulottuvuuksiltaan melkoisen napakkaa ja syvää.

Jouko Turkka psyykkasi tulevaa huippunäyttelijää: ”Mä oon tehnyt niin saatanasti töitä ettet sä näyttäis sun vanhemmilt, ja jumalauta, mä olen epäonnistunut täysin. Nys sää näytät niiltä molemmilta!”

Ihana kirja kerrassaan vaikka syöpäpainajaistakin vilautellaan ja sekaan mahtuu niitä kuuluisia harmaasävyjä kosolti. Yleensä ottaen lukukokemukseni oli positiivinen ja stimuloi rakastamaan elämää. Ihana oli myös lukea tyttären muistumia isästään ja äidistään. Suomen kansa heitäkin rakasti suunnattomasti. Heidistä tuli vahva oksa tähän jatkumoon.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen