Heinäkuun päivä

Kansallisromantiikkaa

Idylliä ja tummuutta

Tatu Kokko: Heinäkuun päivä, Icasos

Tatu Kokko on tehnyt kirjan, jossa yhdistyy kansallisromantiikka taiteen kultakaudelta ja elämäntarina torppariajalta. Nuori Helsingin Sanomien toimittaja matkustaa Muuruvedelle tapaamaan Hannaa. Kysymys on Eero Järnefeltin maalauksesta Heinäkuun päivä jonka mahdollisesta toisesta versiosta tulisi ottaa selko samalla kun haastattelee kahdeksankymppistä Hannaa, joka muistaa Järnefeltin henkilökohtaisesti, jopa oli mallina kun taiteilija teki teosta lehmisavuista. Hanna muistaa tarkkaan, miten taiteilija käski lisätä oksia hiillokselle, että saataisiin oikeanlainen savu maalaukseen ikuistettavaksi.

Toimittaja ei kuitenkaan pääse niin helpolla Hannastaan, jolta piti vain saada autenttinen tieto maalauksesta Hesariin julkaistavaksi.

Hanna juttelee ummet ja lammet toimittajalle ja tulee kertoneeksi myös surullisen rakkaustarinan. Ajankuvaus on kohdillaan. Hanna kertoo käynnistään Minna Canthin luona, Juhani Ahosta, Sibeliuksesta, jne…

Tatu Kokko ( Tatu Kekäläinen) on syntynyt Kaavilla vuonna 1969 ja asuu nykyään Kuopiossa. Kokko on kasvatustieteiden maisteri ja ollut nuortenkirjoillaan Savonia-palkintoehdokaskin.

Kirja vaikuttaa sujuvalta kansankuvaukselta ja ikääntyneen Annan kertomuksen myötä se saa paikallisväriä ja lämpöä, jos sitten tummuuttakin.

Hanna naurahti myös, mutta siinä oli metallinen sointi. Hänen mielessään alkoi melskata myrkyllinen ajatus, joka sysi syrjään terveen järjen. Hän näki Hiljan lennähtävän veteen, painuvan pinnan alle, veneen ajautuvan ulottumattomiin, kuplien harvenevan, aaltojen tyyntyvän ja auringon kultaisen kehrän kimmeltävän vain surmatyön tekijän hiuksilla, hänen omilla hiuksillaan.”

Kirja on vaikuttava ja katkeransuloisenkin makuinen. Lueskelin sitä aamuyön tunteina, kun kesäyö tulvi sälekaihtimien rakosista huoneeseen. Teksti oli joskus hivenen naiivia ja tietysti on kysymys viihteellisestä teoksesta, joka kuitenkin vie kivasti mukanaan historiallisiin maisemiin.

Jouko Varonen

 

Vastaa