Helena Haavisto jaTuula Uus-Leponiemi: Idealipas Syksy ja Idealipas Avain, Lector Kustannus

Luonto stimuloi luovuutta

Nyt on tehty kivat ja hyödylliset kirjat

Helena Haavisto  ja Tuula Uus-Leponiemi:

Idealipas Syksy, Lector-Kustannus 2021

Idealipas Avain, Lector-Kustannus 2021

Kyllähän se maaseutulapselle tuli luonto tutuksi. Siinä riitti kaikenlaista puuhaa ja sadonkorjuuaikoina painettiin joskus 24-tuntistakin päivää. Mutta mieleen jäivät eläimet, metsä, oma kasvimaa, sekä navetan ja tallin väki.

Mutta kyllä kaupunkiasujallekin luontoa löytyy. Lähiluonto on usein pienen ajomatkan päässä. Jopa kävellen tai polkupyörällä sinne pääsee, jos haluaa välttää auton päästöjä. Itse asiassa luonto alkaa heti, kun astuu kotiovesta ulos.

Onneksi nykyaikana ovat alkaneet ymmärtää luontoasioita. Kouluissa pidetään roskankeruupäiviä, koskia vapautetaan ja kiviä siirrellään kutulohien kulkea, kalastuksessa on keksitty vapauttaa saalis kuvauksen jälkeen, jne jne…

Mutta näihin kirjoihin. Kirjat neuvovat kivasti kuvitettuina luontoharrastusta, luovan taiteen tekoa luonnon avulla, kirjoitteluharrastusta syksyn pimeinä iltoina ( silleen niitä tulevaisuuden kirjailijoita tehdään) ja kaikkea siitä väliltä.

Iskällä ja äidillä pitää olla aikaa käväistä lastensa kanssa luontokohteissa ja puuhailla yhtä ja toista kehittävää. Lapsista pitää opettaa näidenkin kirjojen avulla semmoisia, että eivät jää odottamaan valmista peukaloa imien. Sinne vain haasteiden pariin niin hyvä tulee.

Syksy sinänsä tarjoaa jopa taiteellista ja värikylläistä antia. Kuvia ruskapuista ja -maisemista saa älykännykälläkin. Hyviä ovatten ne pelit nykyisin, neljä objektiivia, että kuvat varmasti onnistuvat.

Onhan siinä digiörkkien etsimisessä kännykällä puistoista puolensa. Lähteepä lapsi ainakin ulos punkastaan ja saa sosiaalisia kontakteja.

Että mitä. Todella luovuutta rakentavat kirjat ja kun joku moitiskelee pimeitä syksyjä, niin kirjantekijöiden viesti heille olisi, että hui hai. Kyllä luovalle ja luontoa rakastavalle kivoja puuhia löytyy.

Jos arki on ankeaa, niin kirjallisuutta ei sovi unohtaa. Jopa löytyy vertaistukeakin.

Excellent ++  näille Teoksille entiseltä koulunjohtajalta lastenkirjailijalta.

Mainiot kirjat on pukattu syksypäivien varalle ja kuvituksesta erityiskiitokset.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen