Helena Sinervo: Tytön huone, WSOY Kustannus

Lapsi haluaa itsenäistyä

Upea kirja

Helena Sinervo: Tytön huone, WSOY Kustannus 2020

Niinhän ne viisaat sanovat että aikuistuva lapsi on hellästi töinäistävä matkaan, niin kuin lintu laittaa poikaset kovan maailman pariin. Jonkun syö kettu heti, joku sinnittelee viisaasti, opetuksiin ja omiin vaistoihin nojaten. Kirjassa tytärtään Kanadan matkalle valmistava äiti muistaa toki oman sekoilunsa interraililla, joista jäi ikuiset traumat. Mutta kaikki on koettava kantapään kautta. Mokat on kannettava vaikka läpi parisuhteen. Toinen salaa ja aiheuttaa avioliiton pituisen piinan, toinen kertoo ja saa leiman.

Sinervo, kuten romaanin äiti, oli ammatiltaan pianonsoitonopettaja. Kirjallisuus vei hänet mukanaan. Niinhän sitä minäkin opetin kesätapahtuman kirjoittajapiirissä, että ensin on syytä kirjoittaa omasta elämästään eikä haikailla kuuta taivaalta.

Toisaalta, eipä Mika Waltarikaan tainnut käydä koskaan Egyptissä ja kirjoitti amerikoissa elokuvatun Sinuhen. Niinhän se taitaa monesti mennä ihmisten elämässä, kuten kuten kirjan tytön äidillä, että nuoruuden sekoiluja salaillessa menee koko elämä ja parisuhde sivuraiteelle, tai sitten ei.

Mutta asiaan. Sinervo sai Finlandia-palkinnon kirjastaan Runoilijan talossa v. 2004. Hän jatkaa tarkkaa psykologista linjaa, jossa käydään läpi kaikki merkittävä ja arkinenkin.

Joskus jännitekin alkaa lipsua. Mutta kirja sopii aikuistuville siinäkin mielessä, että loppuidylli on paikallaan. Nuoret tarvitsevat illuusioita, parisuhteessa tarvitaan kautta elämän valkoisia valheita, joilla aviopuolisonkin suoruus muserretaan.

Mitähän minä höpisen. Tästä kirjasta piti puhua. Sinervoa luen mieluusti, kuin konsanaan hullu popsii puuroa. Vaimokin taisi välillä lirkutella päiväkahville, mutta minä poika painoin vain töitä työhuoneessa ja kun sain Sinervon kirjan loppuun, päätin ottaa seuraavaksi jonkun iloisemman kirjan, etteivät omat parisuhdetraumat ala vuotamaan yli.

Parisuhteessa pitää osata näytellä viisaasti. Miehellä ja naisella on kestävässä liitossa vain yksi tärkeä päämäärä: Tehdä nainen onnelliseksi.

Niin se vain on.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen