Henrik Dettmann: Kopautuksia, Kirjoituksia elämästä ja urheilusta, WSOY Kustannus

Koripalloguru tökkii

Kirpaisevia totuuksia yhteiskunnastamme

Henrik Dettmann: Kopautuksia, kirjoituksia elämästä ja urheilusta, Toim. Hippo Taatila, WSOY Kustannus 2021

Onhan se koripalloguru Dettmannin taival ollut semmoinen vaihteleva ja tarjonnut monenmoista tuulen tuiverrusta. Tiehän johti tuonne euroopan tärkeisiin koristehtäviin, mutta minkäs mahtoi, kun mies seurasi siinä sivussa enemmän kotimaan Susijengin vaiheita.

Niinhän siinä kävi, että Henrik siirtyi tuulisilta Euroopan markkinoilta Suomeen, jossa tunsi olevansa kotonaan. Kolumnitekstejä häneltä on ilmestynyt kirjana muistaakseni ennenkin, mutta näissä uusissa ja hyvin toimitetuissa  kirjoituksissa mies puuttuu yhteiskuntamme ongelmiin jopa enemmän kuin konsanaan koripalloon.

Kas kun urheilija ei saa olla pelkästään osallistuja, vaan hänen pitää suuntautua määrätietoisesti menestykseen. Siihen tarvitaan periksiantamattomuutta ja jämäkkyyttä.

Dettmann veteli oikeista naruista ja johdatteli Suomen korisporukan ihan huipputasolle.

Samat lainalaisuudet pätevät myös muilla elämän ja yhteiskunnallisen toiminnan osa-alueilla. Ei sitä saa olla pelkkä apurahavetoinen luuseri, vaan työmoraalin on oltava korkealla.

Niinpä Henrik tuumii, että maajoukkuelajitkin ovat bisnesmogulien armoilla. Monia muitakin kirpaisevia paljastuksia on lipsahtanut Dettmannin kynästä. Ja median myllyt ovat jauhaneet monen kolumnin jälkeen.

Lueksin taannoin edesmenneen toimittajan, Antti O. Arposen tilitystä aiheesta vuoden urheilijan valinta. Hän kun oli mukana urheilutoimittajan ominaisuudessa. No, toipa ilmi, että moinen konjakinhuuruinen junttaus ihan ällöttää.

Samainen mies kirjoitti menneensä rahasalkun kanssa hiihtäjä Juha Miedon luo, kun olisi pitänyt vaihtaa Jussin Fischerit suomalaiseen merkkiin. No Antti levitteli salkusta rahat pirtin pöydälle, mutta mietaa katseli rahakekoa vähän aikaa ja tuumi:             – Soon silleen, jotta fisser maksaa paremmin.

Siinäpä Antti kokosi rahat salkkuunsa ja pakko oli lähteä tyhjin toimin kohti Lappeenrantaa.

Että mitä. Turha sitä on väittää, että suomalainen yhteiskunta  ei olisi korruptoitunut. Rehellistä urheilupomoa kun on vaikea löytää.

Dettmanin kopautukset napsahtelevat suomalaiseen yhteiskuntaan ja urheilun kulissien takaiseen maailmaan kuin konsanaan entisen kansankynttilän koivupuinen karttakeppi luikurioppilaan sormille.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen