Herkkävatsaisen keittokirja, readme.fi kustannus 2018

Lepoa, unta ja liikuntaa

Arkiruokia herkkävatsaisille

Minna Kinnari-Elina Ovaskainen-Siiri Kinnari: Herkkävatsaisen keittokirja, readme.fi Kustannus 2018

Herkkävatsaisia on Suomessa puoli miljoonaa. Siksi tällainen kirja on enemmän kuin tarpeeseen. Omassa perheessäni on käytössä sekä vegaaniruokavalio, että laktoosi-intoleranssi-asia, joten on tarkkaan katsottava, mitä pöytään laittaa. Kirjan tekijät perustavat teoksensa FODMAP-ruokavalioon. Niinpä esitellyt ruuat ovat gluteenittomia, maidottomia, eivätkä sisällä punaista lihaa.

Jos henkilöllä ei ole keliakiaa, voi toki korvata gluteenittomat tuotteet tavallisilla, riippuen siitä, kestääkö vatsa niitä.

Ärtyvästä vatsasta oirehtiville ovat viljatuotteista parhaita riisi, maissi, kaura, kvino tai hirssi. Banaani, sitrukset, viinirypäleet, lime, kiivi, ananas, passionhedelmä, papaija, hunaja- ja verkkomeloni, raparperi ja metsämarjat ovat myös suotavia.

Kasvikset ovat tärkeä osa herkkävatsaisen ruokavaliota. Teetä ja kahviakin saa juoda oman sietokyvyn mukaan, mutta parhaita juomia ovat vesi ja yrttijuomat, sekä vähälaktoosiset tai laktoosittomat maitovalmisteet. Kala, broileri, kananmuna sekä kalkkuna tofun ohella ovat mainioita. Pähkinöitä ja siemeniä tulee harrastaa ruokavaliossa.

Kirja esittelee ohjeistuksensa mukaan mm. broileri- ja kalkkunaruokia, kala- ja katkarapuruokia, kasvisruokia, jälkiruokia ja välipaloja, leipiä, jne…

Tommi Tikka on tehnyt hyvää työtä ruoka-annosten kuvaajana. Hänelle extraplussat. Ilman hyviä kuvia jäisi ruokakirja anniltaan laihanlaiseksi. Kirjan tekijäkolmikossa on myös asiantuntijoita ja ruokarajoitteisia. Osalle tällaisten ruokien esittely on myös oman tilanteen kannalta tärkeää.

Laktoosittomat vaihtoehdot lisääntyvät kovaa vauhtia ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Myös vegaaniruoka alkaa olla ajan sana. Se on hyvä asia. Hyvä on myöskin se, että tällaisia helposti toteutettavia ruokia esitellään maukkaan arkiruuan ystäville. Liian usein esim. suolistovaivoista kärsivät tyytyvät vähemmän monipuoliseen ruokavalioon. Sama koskee myös vegaaneita, vaikka vegaaniosastot marketeissa ovat jo melkoisen hyvin varusteltuja.

Jouko Varonen