Hidas kuolema

Modesty ja Willie

Sarjakuvaklassikko

Peter O´Donnell, Romero Colvin: Modesty Blaise, Hidas kuolema, Jalava-kustannus 2017

Modesty Blaise on brittisarjis, jonka loi Peter O´Donnell. Ensimmäinen Modesty Blaise – sarjakuva ilmestyi vuonna 1963.

Modestysta ja Willie Grvinista on tullut suosittu pari myös suomalaisten sarjakuvan ystävien piirissä. Vähiten ei siihen ole vaikuttanut se, että sarjis on pyörinyt sanomalehtiemme vakiosarjakuvana vuosikaudet. O´Donnell on kirjoittanut myös 13 kirjaa Modesty Blaisesta.

Tämänkertainen albumi sisältää neljä seikkailua: Kohtaokas Ennustus, Salametsästäjien jahti, Hidas kuolema ja Ilmapallolla sotaan.

Kohtalokas ennustus on kertomus lääkäriparista, joilla on oma pieni viidakkosairaala. Modesty on menossa auttelemaan heitä, sillä pari tekee todella ansiokasta työtä asukkaiden parissa. Mutta lääkäripuolisolla, joka hankkii lääkkeet sairaalalle, on vaarallisia yhteyksiä huumerikollisiin, jotka avustavat sairaalaa. Blaise ja Garvin saavat piankin vihiä siitä, miten asiat ovat ja he, jos ketkä, ovat huumausainekauppiaiden vihollisia.

Salametsästäjien jahti kertoo Modestyn  lemmenkumppanin, eläinlääkärin, vaikeuksista viidakossa toimivien salametsästäjien taholta. Taas tarvitaan Willien apua, vaikka Modesty kyllä hoitelee yksinkin melkoisen joukon huligaaneja unten maille.

Hidas kuolema kertoo siitä, miten Willie ja Modesty auttavat autiomaan armoille jätettyä paria. Ilman apua kuolema olisi hidas ja tuskallinen.

Ilmapallolla sotaan kertoo toimittajasta, joka haluaa tehdä jymyjutun ja saada Modestyn mukaan kuumailmapalloseikkailuun. Mutta Willielläkin on oma kaveri kuumailmapallossa.

Modesty Blaise – sarjakuvat ovat lukemista minun mieleeni. 60 – luvun nuorukaiselle ne tulivat tutuiksi lehtien sarjakuvasivuilta siinä Missä Fantomit ja Taika Jimit. Parin erityinen ystävyys kiehtoo lukijaa, sillä he eivät jätä toista pulaan, vaikka rakkaus on lähinnä ulkokohtaista ystävyyttä, eikä seksististä.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa