Hitler, tie diktaattoriksi, Minerva kustannus 2018

Hitlerin tie kuvin ja sanoin

Pahista pahin ihmisenä

Michael Kerrigan: Hitler, tie diktaattoriksi, Minerva kustannus 2018

Ensinnäkin plussat kirjan ansiokkaasta ja autenttisesta valokuvamateriaalista. Kuvia on runsaasti ja niissä on sotatoimetkin esitetty tietyllä pieteetillä. Ruumiskasoja on vältetty ja muutenkin kuvissa pyritään Hitleristä tekemään, myös nuorena miehenä, ihminen ihmisten joukossa.

Hitler haaveili tulosta taiteilijaksi. Hän oli tosissaan kuvataiteilijan ammatista. Vain kuuluisuus ja täydellisyys olisi kelvannut hänelle. Mutta asiantuntijat olivat toista mieltä. Jopa kuva-akatemian kokeissa hänet torpattiin. Mutta itsetunto johti traagisempiin mittasuhteisiin kansanjohtajana ja seurauksista on kirjoitettu varmaan satoja kirjoja.

Tässä kirjassa on uudenlainen lähestymistapa. Hitler näytetään inhimillisenä nuorena armeijakavereiden kanssa ja viettämässä seesteistä perhe-elämää kauniin Eva Braunin vierellä. Kun Hitlerin tappio oli selvä, hän olisi tarjonnut Evalleen turvallisen poistumisen tapahtumien keskiöstä, mutta vaimo, joka piti parisuhdetta ikuisena liittona, halusi kuolla miehensä rinnalla.

Kirjaa voi lukea joko katselukirjana, tai lukukokemuksena. Itse tein kirjan suhteen sekä/että -valinnan. Ehkä moneen kertaan jo opiskeluaikanani kahlatut sodan vaiheet aina Puolan valloituksesta venäläisten voitonjuhliin eivät tarjoa paljon uutta. Erityisesti kirja kuitenkin pyrkii luotaamaan Hitlerin henkilökuvaa ja ensimmäisen maailmansodan tuomaa revanssihenkeä, joka johti surillisenkuuluisaan lopputulokseen. Holokausti ja rotuopit käydään läpi. Keskitysleirien kurimusta ei paljon kuvallisesti käsitellä.

Hyvä kirja, jos tästä aihepiiristä tykkää. Vielä nykyisinkin uusnatsismi nostaa päätään siellä ja täällä. Vaikeat ajat ovat jo sukupolven takainen ikävä muisto. Sodan traumat elävät kuitenkin vielä nykypolvienkin keskuudessa. Niistä koen itsekin saaneeni osani sodasta palanneen, henkisesti invalidin isäni vuoksi. Rauha hänen ja monen muun muistolle, jopa Hitlerin ja hänen uhriensa muistolle.

Kostosta ja uhmasta syntyy vain uusia sotia, minkä Hitlerin tiekin osoitti.

Jouko Varonen