Hjallis Harkimo, Suoraan sanottuna, WSOY 2018

Harkimon ajatuksia

Hyvä kirja – paremmasta ei väliä

Hjallis Harkimo: Suoraan sanottuna, WSOY 2018

Hjallis Harkimo on suomalainen vastatuuleen purjehtija, joka on tottunut siihen, että meri velloo ympärillä ja yhden ihmisen on taltutettava vaikeudet. Sama se on poliitiikassa. Arkadianmäellä kyttäillään. Kukaan ei saa sanoa omaa mielidettään. Kaikki ovat sidoksissa ryhmiin ja valtaapitäviin, puolueisiinsa.

Niinpä Hjallis, jonka julkkisarvo oli tärkeä kokoomukselle, lähti puolueesta ja perusti oman. Herjakirjeitä tuli puolueen taholta. Jopa toivottiin Harkimon pikaista kuolemaa. Niin likaista on poliittinen peli Suomessa.

Kirja on sopivan ilmavasti taitettu ja lukijaystävällinen. Arvelin, että siinäpä oiva mies pääministeriksi. Mutta heti hiipi mieleen peikko, että onkos tämä sitä populistista propagandaa, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua kansanedustuslaitoksessamme. Kaikki kun pitävät kiinni omista eduistaan ja puheet ja teot eivät ministereillä ja kansanedustajilla vastaa vähemmässäkään määrin toisiaan.

Hjalliksen oppeja voi lukea kuin elämäntaidon opasta:

Vahva on se, jonka mielipiteet ja näkemykset kestävät avointa keskustelua.”

Heikkojen pitää tehdä päätökset kabineteissa.”

Oma usko ei koskaan riitä, mutta sen pitää olla vahva, jotta omassa sielussa oleva palo tarttuu muihinkin.”

Ei kannata sanoa mitään, jos ei ole järkevää sanottavaa.”

Hjalliksen elämäntaivaltakin sivutaan kirjassa. Mies sai kolme upeaa lasta vaimoiltaan ja on siitä kiitollinen. Toki hän myös myöntää toimineensa väärin.” Hyvä isyys toteutuu mielestäni kahdessa suunnassa: Toisaalta pitää olla lapsille ”hyvä”, kasvattaa, rajoittaa, antaa rakkautta ja tukea. Hyvä eronnut isä ei parjaa ex – puolisoa. Hyvä isä antaa myös äidin olla hyvä äiti.”

Erityiskiitoksen kirjan selkeästä taitosta ja mielipiteistä, jotka on kerrattava vielä kirjan luettuaan.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)