Hulluna kirjoihin Minerva Kustannus

Kirjat ovat aarre

Korona kontilleen kirjojen avulla

Annie Austen: Hulluna kirjoihin, Mitä kirjahyllysi sinusta kertoo? Minerva – kustannus 2020

No mie tykkään itse, että kahdesta en luovu, rakkaasta vaimostani ja kirjojen selaamisesta. On se niin vänkää viettää aikaa kunnon lukemisen parissa. Nuorena miehenä kirjoittelin runoja ja haaveilin runoilijaksi, kunnes se halavatun Sinuhen kirjoittaja tuumi kirjoittajan oppaassaan, että parempi on ampua itsensä kuin alkaa runoilijaksi. Suoraa puhetta Mikulilta. No ehtivät lukea pääkanavan mietelauseessa Turun kellojen jälkeen, kolme kertaa mietteitäni. Menin armeijaankin runokirja kainalossa ja loppu lienee suvun peiteltyä historiaa.

Tottahan tosiaan, että nykyisin kivat klassikot, jotka miellyttivät 60 – luvun nuorta, pölyttyvät kirjastojen hyllyissä. Nuorisokin tarvitsee helposti omaksuttavaa kamaa, jota ei tarvitse tihrustaa kahteen kertaan tai kolmeen, että siitä löytää kaiken. Nuoret ovat meidän tulevaisuutemme, ja rakentavat ”makkaran mieleisekseen”, mitä tulee viihteeseen, kulttuuriin ja ajan kuluttamiseen luonnon pelastamisesta puhumattakaan.

Mitä peijoonaa mie aloin taas höpisemään. Tästä ihanasta kirjastahan piti puhua. Opus kun on kirjojen harrastajalle todella huippukiva juttu. Kun mennään genrepuolelle, kirjahöperön kirjahylly kertoo pian, että kannattaako esim. tähän tyyppiin tutustua. Jos sieltä löytyy henkimaailman juttuja, uskonnollisia liturgioita tai vaikka seksististä piilopornoa viihteen nimissä, niin kohtapa tarkkavainuinen kaveri tuumii, että jätetään ne kahvittelut. Tuli kiire tuonne postimerkkikansioiden pariin tai ihan uimarannalle pullistelemaan lihaksiaan, kun silleen saa helpommin tyttöjä hupsahtamaan kaveriksi.

Mutta mitä tämä Austen sitten käsittelee kirjassaan:

Löytyy todella kirjava kavalkadi nimetystä aihepiiristä aina Barack Obaman uimarantalukemistoista kirjahyllyn järjestelyyn ja yhdenpäivänromaaneista Latvian kansalliskirjaston aarteisiin. Miksei myös Oscar Wilden kirjamietteistä lukutekniikkaan ja Osama Bin Ladenille mieluisia kirjahirvityksiä.

Väyrysen Patehan se mainitsi lukeneensa Dostojevskin tuotannon parissa päivässä, joten joillakin on vielä opittavaa oivallisesta poliitikosta. Lukutekniikkaakin tämä käsiteltävä kirja opettaa, joten onpa todella laatuisa teos nyt käsissäni aamuviideltä.  Kirjojen luku on ollut minulle aina kivointa puuhaa housut jalassa, jos ei oteta lukuun laulelmien laulelua kitaran kanssa tyttösille, You Tubelle ja vaimolle sängyn laidalla. ( Tällätkää vain allekirjoittaneen nimi Tubelle. Sieltä sitä löytyy. Ja nimen googlettamalla löytyy vaikkapa kirjailijasivuja kaiken muun sekoilun lisäksi.)

Todellinen timantti kirjojen lukijalle tämä kirja-aarre. Ihan huippukivan tunnelman jätti.

Halavattu, en paremmin sano

Jouko Varonen

SARV:n jäsen