Huomenna kevät palaa, Otava-kustannus

Lapsinäkökulmia vuoden 1918 tapahtumiin

Koskettava kirja

Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa, Otava 2018

Kirja kertoo Eevasta ja hänen pikkuveljestään Einosta sekä ikuisesta koston mielialasta. Sanotaan, että jos vanhoja kaunoja kantaa mielessään, niin siinä samalla pilaa myös nykyisyytensä. Eevalla ja Einolla on kuitenkin niin huonoja muistoja vuoden 1918 tapahtumista, vankileiristä ja isän lähdöstä punaisten riveihin, että sellaisista ei aivan helpoilla liturgioilla selviä. Eeva on pikkuveljensä tuki ja turva myös vankileirillä Hennalassa.

Kuvaus siirtyy piankin Amerikkaan, jossa Hennalan vankileirin teloittaja tekee valelääkärin hommia. Kun Lahdessa asuvat Eino ja Eeva löytävät samaisen Henrikin, alkaa tietysti kostomieliala nostaa päätään.

Kirjassa on erotiikkaa, väkivaltaa, inhottavia ihmisiä, jne… Kokonaisuus muuttuu vähitellen myös alun rauhallisista maalaisidylleistä, sekä isän ja äidin vähittäisestä masentumisesta tummiksi lapsinäkökulmiksi, joista kansalaissotaa ei ole paljon kuvattu

Lahtelainen Pasi Pekkola ( s. 1981) tuntuu hallitsevan asiansa ja mikä parasta hän osaa luoda uskottavaa fiktiota, eikä turvaudu dokumentteihin. Niinpä nyt lieneekin Finlandia-raadilla pohdittavana mitkä viime vuosisadan alkua käsittelevistä kirjoista otettaisiin ehdolle. Pekkola, nuori lupaus, sinne olisi ehdottomasti saatava mahtumaan.

Pekkola on työskennellyt mm. toimittajana, ja ammattiurheilijana. Ulkomaan kautensa jälkeen hän palasi synnyinseudulleen keskittyäkseen kirjoittamiseen.

Kirja on hyvä, ottaen huomioon, että aiheesta on kirjoitettu paljon myös keskitason alle jäävää proosaa. Itseni nappasivat kirjassa mukaansa erityisesti Eevan ja Einon lapsuuskuvaukset ja juonenkäänteet aina aikuisuuteen asti, sekä lopun trilleriksikin kääntyvä tyyli.

Jouko Varonen