Hurmaava Kyösti Mäkimattila, Valitut Palat

Tangokuninkaan lauluja

Komeaääninen tangolaulaulaja

Hurmaava Kyösti Mäkimattila, 2 CD, Valitut Palat 2018

Kyösti Mäkimattila valittiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vunna 2013. Sen jälkeen Varjokuva-yhtyeelle etsittiin uusi rumpali Mäkimattilan paikalle. Soolotuotantoakin alkoi ilmestyä markkinoille. Mäkimattila on tehnyt sanoituksia monille artisteille, sekä omalle soolotuotannolle. Itselleni kolahtivat tässä kahden CD:n boksissa parhaiten vanhat suosikit, kuten Siks oon mä suruinen, Katuviertä pitkin, Etkö uskalla mua rakastaa, Pohjolan yö, Vanha pelargonia, Eron hetki on kaunis, Odotin pitkän illan, Yö kerran unhoa annoit, Humiko, Soi maininki hiljainen, jne…

Mukaan kavalkadiin mahtuu myös esim. Tuomari Nurmion tunnettuksi tekemiä lauluja, kuten Lemmenloruja ja Valo yössä. Myös Baddingin laulut istuvat Mäkimattilan repertuaariin.

Pehmeä-ääninen Mäkimattila luonnehtii itseään: ”En tiedä, olenko koskaan ollut varsinaisesti mikään haaveilija – paremminkin melko käytännöllinen ja puuhakas sillä periaatteella, että asioilla on taipumus järjestyä, kun ne järjestää. ”

Mäkimattila kuunteli jo lapsuudessa paljon elävää musiikkia. Musiikki kiinnosti, olipa kysymys Yläneen kirkkokuorosta tai Soittokunnasta, pelimanneista tai tanssiorkestereista Valasrannan lavalla, tai suvun juhlista.

Appiukko patisteli Mäkimattilaa yrittämään Tangomarkkinoille ja siitähän alkoi varsinainen menestys. Mutta orkesteriaan, Varjokuvaa Mäkimattila ei jättänyt vaikka menestys houkutteli vaikka mihin. Levy-yhtiökin kiinnostui siinä vaiheessa, kun huomasi kaupan käyvän. Joulualbumi ”Joulumuistoja” tuli myös tehtyä.

Mäkimattila edustaa milestäni hyvin laulajaa, joka ei ole unohtanut menestyksen myötä tangotulkintoja, siirtynyt humppaan, tai johonkin kokeilevaan. Minua kiinnostivatkin  tässä kokoelmassa eniten wanhat kunnon biisit, joita laulaja tulkitsee mestarillisesti.

Jouko Varonen