Kynttiläillasta työpaikan ilmapiiriin
Hygge on hyvää oloa
Hygge, hyvän elämän kirja, Readme.fi – kustannus
Hygge-sana on nykyisin monen aikaansa seuraavan huulilla. Kysymys on tanskalaisesta hyvän olon käsitteestä, joka on levinnyt ympäri maailmaa kulovalkean tavoin.
Hyggen käsitteitä ovat kotioloon ja valaistukseen liittyvät asiat. Niinpä hämärävalaistus on hyggeä, mutta kliininen, kirkas valaistus, kuten sairaalamiljöössä ei. Nuotion ja takkatulen loisteessa ja ritinässä on hyggeä. Kynttilänvalo on myös omiaan hygettämiseen. Tanskalaiset, jotka ovat maailman onnellisin kansa, tykkäävät kynttilöiden polttamisesta ja lämpimän kaakaon juomisesta niiden loisteessa. Jos teestä haluaa tehdä enemmän hyggeä, siihen on lisättävä muutama lusikallinen hunajaa. Hygettäjä tykkää myös makeasta.
Kun pukee kotona ylleen lempivaatteensa oloasuksi, siis ne joita ei viitsi vierailulla näyttää, se on hyggeä. Hygge on myös edullista. Niinpä huippuravintolan voi vaihtaa johonkin hyggempään vaikka sillä perusteella, että siellä valaistus ja tunnelma on oikea. Hygge on tunnelma, jota ei saa rahalla.
Teen juominen on hyggempää kuin shamppanjan ja lautapelien pelaaminen on hyggeä, mutta tietokonepelien ei. Hygge voi haitata markkinataloutta, mutta henkilökohtaista onnellisuutta ei.
Työpaikalla hygge on onnellinen ja luova ilmapiiri, jossa työntekijälle tai perheenjäsenelle annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään ystävällisten ihmisten seurassa ja luovasti. Niinpä hygge sopisi myös ohjenuoraksi johtamiseen ja työpaikan tunnelman luomiseen.
Hygge on kosketustakin. Vanhan ja kuluneen esineen, mieluummin käsityönä tehdyn kosketteleminen on hyggeä. Puupinnan hively on hyggeä, samoin porontaljan ja vaikkapa keramiikkaesineiden. Lienee myös läheisen ihmisen ihon koskettelu sitä.
Hyggellä on myös kuudes aisti. Siinä on kyse turvallisuudentunteesta. Hyggeä on luottaa siihen kenen seurassa on ja missä on. Hygge on siis jotakin, jota voi maistaa, kuulla, haistaa, koskettaa ja nähdä. Hygge on rakkauden tuntemista. Tanska on hyvinvointivaltio, koska se vähentää väestön kokemaa epävarmuutta, huolestuneisuutta ja stressiä.
Pidin kirjasta. Etenkin siitä, että hygge on hyvä asia työpaikan ja kodin ilmapiirille. Tietysti monet toteuttavat hyggen periaatteita luonnostaan, esim jouluna, mutta niiden parissa on oltava koko vuosi ja ikä, joka on tällä tapaa toivottavasti pidempi.
Jouko Varonen