Turkkilaistaustaisia lääkäreitä väheksyttiin tiedeyhteisössä
Syöpätutkijat uuden haasteen kimpussa
Joe Miller/Özlem Tureci/Ugur Sahin: Ihmeidentekijät, tarina pariskunnasta, joka keksi maailman ensimmäisen koronarokotteen, WSOY Kustannus 2022
Niin se vain on, että joskus väheksytty nousee arvoon arvaamattomaan. Eiväthän Ugur ja Özlem olleet edes epidemiologeja ja tehtävä joka heitä odotti oli vaikeusasteeltaan sitä luokkaa, että oksat pois suutarin joulukuusesta. Piti nimittäin kehitellä lääke, korona- epidemiaan muutamassa kuukaudessa, vaikka yleensä luultiin, että sen kehittäminen veisi useita vuosia.
Mutta turkkilaistaustaiset lääkärit tiesivät jotakin, joka voisi mahdollistaa tämän:
…” Todennäköisesti sääntelyviranomaiset eivät myöntäisi lupaa aloittaa mRNA-läkkeiden kliinisiä lääketutkimuksia, varsinkin kun harva farmakologian asiantuntija tunsi molekyylin toimintaa. … Ugurin ja Özlemin tutkijaryhmä ei hylännyt mRNA – teknologiaa, mutta tutki sen ohella lukuisia muitakin immunoterapiametelmiä”…
Lopulta Ugur ja Özlem saivat kutsun Grand Ghallenges tapahtumaan, jossa pyritään löytämään ratkaisuja maailmanlaajuisiin terveys- ja kehityskysymyksiin. Sielläpä tavattiin mm. Angela Merkel ja muita heidän tutkimuksistaan kiinnostuneita päättäjiä. Bill Gates vaimoineen, kuuluisat hyväntekijät ja lahjoittajat, tulivat myös tukemaan tutkijaparia.
Kirjahan on jännitystarina, joka päättyy onnellisesti. Tutkijaparin kehittämä lääke sai käyttöluvan pikapikaa ja Biontechin koronalääke nousi pelastajan rooliin.
Hyvin kirjoitettu kirja ja tietysti tätä osittain tieteellistä kokonaisuutta ei ole jätetty pelkäksi norsunluutornistahöpöstelyksi, ei ei, kirjaa voi hyvin lukea kuka vain. Niin paljon on mukana myös populaaria ja jännitteistä ainesta.
Kaikkea hyvää vain tutkijaparille, jonka syöpätutkimuksista kohosi ensiapu koko ihmiskunnalle. Toki muutkin osallistuivat talkoisiin, kun korona oli maapallomme yhteinen huolenaihe ja tutkijat eri puolilla tekivät työtään yötäpäivää.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen