Ihmisen arvo, toim. Jyrki Paaskoski

Vähäosaisten asialla

Jotkut vielä välittävät

Ihmisen arvo, Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta, toim. Jyrki Paaskoski, Edita Oy

Helsingin Diakonissalaitos on Aurora Karamzinin näkyvin muistomerkki. Hän teki aloitteen laitoksen perustamisesta vuonna 1867 ja osallistui tähän hyvään asiaan aina viimeiseen hengenvetoonsa asti. Kirja, jonka sain käsiini, on myös seikkaperäinen teos diakoniatyöstä Suomessa. Toisaalta se peilaa yhteiskunnallisia muutoksia aina Karamzinin ajoista nykypäivään. Helsingin Diakonissalaitos on tietysti muuttunut ajan mukana ja 2000-luvulla muutokset ovatkin olleet melkoisia.

Siskoni, joka oli lupaava Suomen mestaruustason hiihtäjä, sai rippipapiltaan ukaasin: ”Valitse Jumala tai hiihto!” Sisko valitsi Jumalan, valmistui diakonissaksi ja mm. alkoholistien parissa tehtävään laupeudentyöhön. Päätöstään hän ei ole katunut, sillä hyväntekijä saa myös laajan ystäväpiirin.

Kirjan mittavalle kuva-annille pitää antaa erityisplussa. Mutta tekstintekijälle ja kirjatiimille kuuluu tietysti suurin kiitos arvokkaasta teoksesta. FT Jyrki Paaskoski on Suomen ja Venäjän historian dosentti Helsingin ja Itä-Suomen Yliopistossa. Hänelle uskottu tehtävä on toteutettu mallikkaasti.

Helsingin Diakonissalaitos on Äiti Teresan työn tapaan omistautunut kaikkein vaikeimpien ja vaativimpien erityisryhmien palveluun ja kansalaistoiminnan vahvistamiseen. Tämä ns. ”rohkea diakonia” auttaa kestävän hyvinvoinnin rakentamisessa vielä nykyisinkin. Arvata saattaa mikä sen merkitys on ollut esim. vaikeina sodan vuosina.

Luulenpa että monelle käy samoin, kuin itselleni. Silmät avautuivat ymmärtämään mm. sitä, mikä on vapaaehtoistyön arvo kärsiville vähäosaisille, tai vaikka syrjäytyneille nuorille nyky-yhteiskunnassa. Samalla hyväntekijä saa merkitystä omalle elämälleen.

Jouko Varonen