Ilkka Remes, Perikato, WSOY 2018

Remeksen uusi sarja alullaan

Perusteltua fiktiota – puuduttavaa juonenkulkua

Ilkka Remes, Perikato, WSOY 2018

Remes on ansainnut kannuksensa paranoidisilla jännityskirjoillaan, joissa Venäjän uhka ja kieroutuneet suunnitelmat Suomen ja suomalaisten pään menoksi ovat tietysti fiktiota. Jutut hipaisevat myös sen verran faktatietoa, että suomalaiset miehet, joilta eivät venäläisten metkut ole unohtuneet rauhan vuosinakaan tarttuvat kerta toisensa jälkeen remeksiinsä innosta vapisten ja hirvikivääriä pirtin seinältä etsien.

Nyt Remes valottaa eurooppalaista todellisuutta. Ristiriitainen Eurooppa on sopiva temmellyskenttä sellaiselle trillerinikkarille kuin Remes. Kun keittoon lisätään idän ja lännen intressit, äärioikeistolaisten suunnitelmat ja kimurantti pakolaiskysymys puoltajineen ja vastustajineen, voi odottaa tosi vahvoja juonenkulkuja.

Kirjan päähenkilö on CIA:n suomalaisamerikkalainen virkailija Robert Forster. Siinäpä sitä on soppaa tarpeeksi selvitettävänä kun asialla ovat suurvaltojen mahtihenkilöt ja pahikset. Myös islam – akselilla liikkuva juoni pyrkii valottamaan salamurhien syitä ja seurauksia. Kunnon päähenkilöllä pitää olla myös nainen mukana jännittävissä puuhissa. Tämän kirjan naisosassa on pakolaismyönteinen Sonja Norvanto, joka pyytää kiertotietä tuttua Forsteria avukseen.

Bondini katsoneena olisin odottanut Remekseltä vähän enemmän efektiivisyyttä ja vapauttavaa huumoria, sekä vähemmän kuivahkoa juonen selittelyä. Joku kiihkoremesläinen on tosin sanonut, että kirjailija se taas osui naulan kantaan eurooppalaisissa jännitysvisioissaan.

Remes on maininnut kriitikoille, että eipäs kosketa loppuratkaisuun tai koko romaani lässähtää kasaan pelkällä kritiikin lukemisella.

Itse vähän petyin tähän uuden ja kunnianhimoisen sarjan avausosaan. Jätin kirjan välillä lepäämään, mutta parin päivän kuluttua olin valmis taas kahlaamaan kuivakkaa teosta ja sen uutisvirrasta tuttuja juonteita.

Remeksellä on vankka suosio. Hän haistaa aikamme ilmiöt yhtä hyvin kuin sääennustaja sammakoineen kesän sään. Itselleni tuli tunne, että tässä taas kansalle vähän keisarin uusia vaatteita.

Jouko Varonen