Oppia sarjakuvan tekoon
Vaihtoehto nuorille kuvataiteilijoille
Ilpo Koskela: Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja, uudistettu laitos, Arktinen Banaani Kustannus 2018
” Sarjakuvien tekeminen on mielenkiintoinen harrastus, jossa aika kuluu nopeasti. Se ei myöskään vaadi kalliita väline- tai materiaalihankintoja. Suurin osa tarvittavista työvälineistä löytyy valmiina jokaisen koululaisen kynäkotelosta, tai kirja- ja taidetarvikekaupasta muutaman kymmenen euron investoinnilla.”
Kirjassa perehdytään mm. ideointiin ja käsikirjoittamiseen, työvälineisiin, piirtämiseen, tekstaukseen, viivatekniikkaan ja varjostukseen, perspektiiviin, sarjakuvakerrontaan ja sivusommitteluun, värittämiseen, toimivan kannen merkitykseen, skannaukseen, tallennukseen datamuotoon, originaalien säilytykseen, omakustannemahdollisuuteen, ansaitsemistapoihin, sarjakuvakoulutukseen, fyysisen kunnon ylläpitoon, jne…
Kyseessä on monipuolinen opas, joka sopisi hyvin vaikka oppikirjaksi taideopintoihin. Lukuisin kuvaesimerkein ryyditetty oppi on helpompi ottaa vastaan, kuin pelkkä asiateksti.
Kuvamateriaalista vastaavalle kolme extraplussaa kriitikolta. On tärkeää, että asiat havainnollistetaan hyvin ja arvostettujen taiteilijoiden töitä lainailemalla.
Nykyisin piirtämiseen tarkoitetut valopöydät ja tietokoneavusteinen työskentely ovat tulleet tärkeiksi mahdollisuuksiksi. Myös julkaisu on helpompaa kuin ennenvanhaan. Ystäväni oli tehnyt joskus 70 – luvulla laadukkaan sarjakuvan, jonka maakuntalehti hyväksyikin, mutta huomasi pian, että heidän tekniikallaan ei sarjista pysty julkaisemaan. Onneksi liuskat löydettiin ullakkojen kätköistä ja nykyisellä painotekniikalla saatiin aarre lehden sivuille moniosaisena viidakkoseikkailuna.
Nykytekniikka auttaa monella tapaa sarjakuvantekijää. Kirja innostaa nuorta kuvataiteilijaa, itseoppinutta tai koulut käynyttä, ottamaan haasteen vastaan. Teoksessa annetaan jopa ohjeita liikunnasta ja fyysisen kunnon hoitamisesta. Tietokoneen ja valopöydän ääressä istuminen päiväkaudet käy rankasta työstä.
Mainio kirja. Tällaisia Teoksia tarvitaan nuorille tai varttuneille omaehtoisen sarjakuvataiteen tekijöille. Kiitos kirjasta!
Jouko Varonen
SARV:n jäsen