Ingerid Stenvold: Voittajasydän, Marit Björgenin tarina, Otava Kustannus 2022

Maatalon tytöstä hiihtolegendaksi

Joskus se on ollut pienestä kiinni

Ingerid Stenvold: Voittajasydän, Marit Björgenin tarina, Otava Kustannus 2022

…”No, olihan se vähän vaikeaa, ja Marit pystyi tuskin kävelemään, kun hän alkoi palella treenin jälkeen. Kunto oli kova, mutta motivaatio saattoi olla hakusessa. Marit pitää eniten kunnon treenistä”, kovasta harjoittelusta. Raskauden loppupuolella hän ei enää pystynyt siihen ja hänen täytyi lopettaa juokseminen”…

Kun hiihtohirmu-Maritin uraa seuraili televisiosta, niin heti tuli mieleen, että hän on semmoinen ”kone”, jolle kukaan ei koskaan mahda mitään.

Mutta yksinäisyydessä tuli toki hetkiä, joiden aikana Björgen oli hilkulla lopettaa koko hiihtäjänuransa ennen kuin se oli edes kunnolla alkanut. Mutta onneksi tyttö käänsi kelkkansa ja voitti kohta neljä kultamitalia samoissa arvokisoissa.

Björgenin ura alkoi surullisenkuuluisien Lahden MM-kisojen aikaan. Ja jaakobinpainien jälkeen hän oli valmis tuottamaan maalleen kunniaa ja arvostusta urheilupiireissä. Eikä ollut monta kisaa, joissa Maritilla ei olisi ollut hajurakoa seuraaviin niin paljon, että ei olisi ehtinyt napata suurta Norjan lippua loppusuoralle huiskutettavaksi.

Jossakin kohtaa jopa doping-peikko riehui hiihtäjätähden mielessä muiden huolien lisäksi. Joku ns. asiantuntijakin tuumi, että on se Marit mömmöä ottanut, mutta kun Norjalla on niin taitavat lääkärit. No, tämmöiset jutut jääkööt ns. urbanilegendojen joukkoon unohdettavaksi.

Kirja on hyvä. Jo kannen iloinen hiihtäjäsuuruus saa aikaan ostopäätöksen enempiä vitkastelematta. Kronologisessa järjestyksessä käydään läpi hiihtäjän lapsuus ja nuoruusvuodet ja päätös omistautua maastohiihdolle, vaikka urheilun monilahjakkuus ehti nousta monessa muussakin lajissa varteenotettavaksi.

Pidin kirjasta. Samalla kulkivat lukiessa mieleen monet arvokisat. Myös Maritin urheilijakuvaan tuli syvyyttä ja perspektiiviä.

Kiittelen kirjasta.

Hyvä luotaus mahtihiihtäjästä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen