Irti Murehtimisesta, Duodecim Kustannus ja Mielenterveysseura

Kun ahdistus jäytää

Suomalaisten perussairaus kuriin

Irti Murehtimisesta, Jan-Henry Stenberg, Helena Service, Salla Saiho, Satu Pihlaja, Eero-Matti Koivisto, Matti Holi, Grigori Joffe, Mielenterveysseura ja Duodecim Kustannus

Kuormittavat ja ikävät elämäntapahtumat lienevät yksi syy altistua masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Häiriö voi alkaa jo nuorena, murrosiässä tai aikuistumisvaiheessa vaikeiden kokemusten jälkeen. Lapsuuden ja nuoruuden traumoilla kun on tapana palata aina mieleen.

Ei siinä edes suositeltu anteeksianto auta. Alkoholin tai muiden päihteiden käyttö pahentaa ahdistuneen kurimusta. Taipumus ahdistuneisuuteen voi olla myös perittyä.

No mikäpä sitten auttaa. Liikunta on taas yksi yleislääke. Myös rentoutuminen auttaa ja tietysti se, että sisällyttää jokaiseen päivään edes pienen lepo- rentoutumishetken ihan itselleen.

Jos lähtee rennolle lenkkipolulle, niin aina tapaa ystäviä ja voi saada sosiaalista kanssakäymistä. On myös tarkkailtava itseään ja niitä tekijöitä, jotka laukaisevat huolehtineisuuden pois.

On kohdattava rohkeasti myös vaikeita asioita eikä välteltävä niitä.

Ajatusten muokkaamista kannattaa harjoitella. Joskus meille kehittyy samasta asiasta tai jopa sanasta alkavia mielleketjuja, jotka johtavat ahdistuneisuuteen.

Kirjahan on täynnä timanttisia vinkkejä. Siinä on lisäksi mahdollisuus edetä ohi päivittäisistä harjoituksista ja lukea omaan tahtiin. Joskus ahdistuneen mielteet vievät eroon realistisesta todellisuudesta. Silloin on syytä antaa itselleen aikaa rentoutua ja kerätä henkisiä voimavaroja.

Oma vinkkini on: Ihmisen on joskus hyvä ”luoda nahkansa” ja omaksua varovaisen ja pelokkaan minänsä sijaan jämäkkä ja rento rooli. Myös pukeutumisesta ja omasta pirteästä habituksesta huolehtiminen voi tuoda elämään positiivista lähestymistapaa, jonka muutkin huomioivat. Silloin sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu ja elämä muuttuu iloisemmaksi. Vanhemmankin ihmisen voi ”nuorentaa” esim. värikkyys ja tyyli vaatetuksessa. Usein ulkoisia elkeitä seuraa myös sisimmän virkistyminen ja kanssakäymisen sujuminen.

Mainio kirja. Kiittelen ja kumartelen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen