Iskelmä soi rakkautta ( 4 CD ) Valitut Palat Kustannus 2021

Rakkaus on vinkeä juttu

Mahtava aarre CD-boxiksi

Iskelmä soi rakkautta, ( 4CD), Valitut Palat Kustannus 2021

Rakkautta ja rakkauslauluja voi lähestyä monella tapaa. Itse tiedän jo introsta mikä biisi on tulossa. Samalla tulee mieleeni värisuora laulajasta ja esittäjistä, tai henkilöhistoriaani ulottuvista live-tapahtumista.

Vieno Kekkosen näin pienenä poikana Joensuun messuilla, jossa hän lauleli alueelle kyhätyn laivan keulakannella.

Kari Tapiota kuuntelin kirkkokonsertissa ja sain kuulla legendan hartaimpia virityksiä. Ile Vainio irvaili Karia matkasaarnaajaksi kun hän sijoitti usein ohelmistoonsa ja levyille hivenen uskonnollista eetosta.

Mestari vähän yski eräässä viimeisimmistä konserteistaan ja joskus piti orkesterin suoda omalla panoksellaan levähdystauko. Mutta käden Kari veti tunnetulla tavallaan lippaan konsertista lähtiessä.

Carola oli Tapsa Rautavaaran lämmittelijänä Joensuun urheilutalolla ja kuinka ollakaan, joku tönäistiin lasioven läpi sisään. Tungos oli melkoinen. Tapsa marssi kitara olalla keskikäytävää ja tuumi orkesterille miehekkäällä tavallaan:

– Yksi on tullut jo lasista läpi, mutta pojat h-molli.

Badding laittoi peukalot farkunkauluksen alle ja intoutui Fiilaten ja höyläten biisiin. Ihme että sytkäreissä riitti polttoainetta, kun lähes kaikki katsojat kohottivat ne kohti kattoa. Badding oli herkkä tulkitsija ja koki elämässään veneen alla asumiset ja mestarina kohtelun pieteetillä.

Onhan näitä muistoja. Mutta tähän kokoelmaan. Se on ns. nappisuoritus. Silkka timantti suomalaisen iskelmän ja taidolla suomennettujen covereiden ystäville.

Neloslevylläkin on tosi aitoja rakkauden virityksiä. Siellä päästättelevät taiturimaisesti mm. Kaija Koo, Lauri Tähkä, J.Karjalainen, Suvi Teräsniska, Pave Maijanen, Ressu Redford, jne jne… Jokaisella levyllä on yli kaksikymmentä namipalaa.

Mutta asiaan. Nyt ei wanhan kriitikkoressun asteikko riitä kokoelman arvioinnissa. Ja vielä tuo subjektiivinen harhakin pönkeää esille.

No heitetään nyt vaikka excellent +++, vaikka tätä hommaa ei voi arvosanoissa mitata. Se ui sydämeeni kuin se kuuluisa sukkula venukseen. Voi sitä itkujen, herkistymisten ja rakastumisten määrää, jonka nämä kaikki laulut ovat stimuloineet esille suomalaisissa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen