Iskuja joka suunnasta, Like-kustannus

Tyylikästä norjalaisviihdettä

Toinen suomennettu renberg

Tore Renberg: Iskuja joka suunnasta, Like-kustannus

Tore Renberg ( s.1972) on palkittu norjalainen kirjailija. Tuotantoon kuuluu 14 romaania ja useita elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia Iskuja joka suunnasta, on toinen suomenkielellä ilmestyvä romaani. Renberg on opiskellut kirjallisuustiedettä ja filosofiaa Bergenin yliopistossa. Hän on kirjoittanut myös kirjallisuuskritiikkiä ja esseistiikkaa ja ollut tv-juontajana. Renberg on käsitellyt myös miesten identiteettikriisiä naisten hallitsemassa yhteiskunnassa. Renber on myös yhtyeen Stavanger Energi johtohahmo ja yhtyeen Lemen laulaja.

Pidin Renbergin tyylistä, joka ei jää murheita märehtimään, vaikka kysymys on pikkurikollisista, joiden pitäisi tehdä ensimmäinen kunnon keikka. Tässä teoksessa on myös tuttuja henkilöitä Huomenna nähdään – kirjasta. Pikkurikollisten muuttofirma on vain kulissi, mutta kun tulee rahavaikeuksia, pitää taas tarttua laittomiin puuhiin.

Renbergillä riittää sympatiaa myös rikollisten suuntaan ja sitähän oli taannoin myös Matti Yrjänä Joensuulla ja Sjövall-Wahlö parin kirjoissa, joskin vähän toisella tapaa kuin Renbergillä.

Jos nyt teosta alkaa ”laatikoimaan” niin itse pidin sitä kevyenä kesälukemisena, joka on kyllä taidolla tehtyä ja lukijaa motivoivaa. Jo erilaisten henkilöiden kirjo ja heidän persoonansa, antavat kerronnalle potkua. Renbergin esikuvia ovat mm. William Faulkner, Fucking Åmål, ja Coenien elokuvat.

Tykkäsin kirjan tyylistä, jossa on rento meininki, vaikka se kertoo köyhien pikkurikollisten elämästä. Myös henkilökemia tulee esille kivasti. Jossakin vaiheessa sympatiani kääntyivät kirjan antisankareiden puolelle. Renbergiä olen digannut heti ensimmäisestä suomennetusta teoksesta lähtien. Olisipa kiva saada uutta lukemista Renbergiltä.

Jouko Varonen