J.K. Tamminen, Rikollinen elämäni, Minerva kustannus

J. K. Tamminen tilittää

Oma, vaiherikas elämä

J.K.Tamminen: Rikollinen elämäni, Omaelämänkerta lain väärältä puolelta, Minerva kustannus 2018

J.K.Tamminen, kirjan minäkertoja, aloitti bisneksentekemisen sähköurulla. Kohta tuo yksi ainoa sähköurku alkoi poikia kauppoja ja bisnes menestyi hyvin. Yrittäjäpariskunta eli porvarillista elämää – eli kunnes alkoivat pimeät liiketoimet.

Kirjoittaja puuhaili tämän jälkeen vähemmän valoa kestävissä hommissa. Salakuljettajan ensiaskeleet tulivat ajankohtaisiksi pimeän venäjänkaupan parissa. Siihen aikaan venäläiset huolehtivat tavaran Suomeen ja kirjoittajahan maksoi rehdisti hinnan, jota he pyysivät. Mies ymmärsi, että venäläisten kanssa on tärkeää pysytellä väleissä. Muuten voi hukka periä bisnesmiehen.

Viini ja makkarakaupoistakin kerrotaan kirjassa mielenkiintoisia anekdootteja. Myös puuhista romanien kanssa on mukana omat episodinsa. Joskus tuli tehtyä Suomen suurin viinakeikka. Ja tietysti kiinnosti myös keinottelu elintarvikkeilla, joissa oli viimeinen myyntipäivä lähellä.

Kun hämäpuuhat eivät enää kiinnostaneet, niin kirjoittaja päätti lähteä koulun penkille. Ja eikös vain, miehestä leivottiin lakimies, jolla riitti asiakkaita niin entisissä tutuissa kuin arvostetuissa herrapiireissä.

Niin, että mitä? Mielenkiintoinen selviytymistarina, jolla on myös loppuidyllinsä. Lukaisin kirjan ihan keskittyneesti ja totesin, että kirjoittaja ei sotkeutunut ihan pahasti puuhiinsa lain väärällä puolella. Paremminkin hän osasi luovia ja olla kaikkien mieleen myös hämärissä bisneksissä.

Kirjahan on taattua viihdelukemistoa ja kiinnostaa varmaan laajaa kohderyhmää. Elämänkertaksihan tämä on sijoitettava genrensä perusteella.

J.K. Tamminen asuu Virossa. Hänen ammattinsa on rikostoimittaja ja lakimies. Hän on kouluttautunut myös rikostutkijaksi, tiedottajaksi ja teologiksi. Kirjailijanakaan hän ei ole ihan tuntematon. Mieheltä on julkaistu mm. teokset Pasilan mies, Kilpimies ja Megaliiga.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen