Jaakko Jonkka: Oikeusvaltion puolesta, Emeritusoikeuskanslerin puheenvuoroja, Edita Kustannus

Jonkka raottaa verhoa kulissien taa

Ex-oikeuskansleri tilittää

Jaakko Jonkka: Oikeusvaltion puolesta, emeritusoikeuskanslerin puheenvuoroja, Edita Kustannus 2020

Niinhän se lienee, että emeritukset ne vasta uskaltavat kertoilla, miten rötösherrojen tekosia peitellään. Jonkka on toiminut myös poliisina joten tietää semmoisistakin asioista, joita jokaisen kansalaisen korviin ei anneta.

Itse olin kuittaamassa ylinopeustolpan välähdystä ja ihan kivasti juteltiin poliisimiesten kanssa. Toinen oli harjoittelija. Tuumin lopuksi, että voishan tässä jutella vielä ylimääräistä, jos laitatte tuplamaksun. Kivoja miehiä olivatten. En saanut pidettyä kieltäni kurissa, vaan kysäisin, että voiko se poliisimies olla aina suora ratkaisuissaan. Johon vanhempi poliisimies naureksi, että kysy vain miten vähän.

Mutta taas kriitikonrenttu lipesi joutaviin höpötyksiin. Siis asiaan. Jonkka vaikuttaa todella viisaalta mieheltä, joka on saanut oppia aina ruohonjuuritasolta valtakunnan ylimpään johtoon. Näin hän mm. tarinoi:

…Mies oli lyönyt toista pullolla päähän siten, että pullo oli hajonnut. Teosta oli tullut uhrille haavoja ja kuhmu päähän.Tekijä oli alle 18 – vuotias. Toimenpiteestä luopumistaan syyttäjä perustelee mm. sillä, että väkivalta on ollut myös molemminpuolista”…

No nämä ovat pikkujuttuja. Kun Jonkka valottaa myös valtioneuvostoon kohdistuvaa valvontaa, hän tulee alueelle, josta ei julkisuuteen vuoda paljonkaan tietoa. Ne ovat semmoisia asioita, joissa oikeusvaltion periaatteita ei välttämättä noudateta. Eikä Jonkka tässä kirjassakaan mene aivan sylttytehtaalle saakka. Liian puheliailta on aina katkaistu eteneminen herrahississä. Kun Veikko Vennamo alkoi eduskunnassa hillumaan rötösherroista, poliisit muistaakseni kantoivat sätkivän ja huitovan miehen ulos. Kukaties hoitoon suljetulle osastolle.

Joutavia höpisen. Elämme kuitenkin oikeusvaltiossa, jossa ratkaisevat muut seikat kuin suoruus ja rehellisyys:

…”Tämä kirja on valvojan puheenvuoro oikeusvaltiota koskevaan keskusteluun…”

Niinhän se lienee, että rikosilmoitukset lievästä väkivallasta laitetaan enempiä tutkimatta roskakoriin. Virkavallalle ja muille alan ihmisille kun tulee tutkittavaksi massoittain vielä tömäkämpiä rikoksia, tai niitä, joista on syytä vaieta kokonaan.

Hyvä Jaska, vaikka on sulla kansikuvassa jo vähän hullun kiilto silmissä. Kunhan eivät sorvaa sikariportaassa emeritukselle jotakin syytettä.

Kiitos ja anteeksi

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

Oikeusvaltion puolesta : emeritusoikeuskanslerin puheenvuoroja