Jaakko Numminen: Sivistys-Suomen synty, Osat I ja II, Edita Kustannus

Monessa mukana koulutus- ja kulttuuripolitiikassa

Jaakko Numminen on ollut innovoiva työmyyrä

Jaakko Numminen: Sivistys-Suomen synty, 1. Jaakko Numminen: Sivistys-Suomen synty, 2. Opetusministeriön kansliapäällikkö muistelee, Edita Kustannus 2020

Jaakko Nummisen puumerkin suomalaiseen koulutuspolitiikkaan muistaa wanha koulunjohtaja ja vararehtori varsin hyvin. Semmoinen allekirjoitus kun tuli johonkin pumaskaan, piti sutaista kiireesti kolme ristinmerkkiä  ja tallentaa kirje tärkeälle paikalle koulun arkistoon.

No tämmöisen kaksiosaisen teoksen kun ottaa käsiinsä niin tietää kyllä, että moisessa opetusalan ”raamatussa” on tärkeää asiaa viljalti. Itse tulin koulunjohtajaksi peruskoulun ensimmäisenä vuonna. Ohjauskirjeitä sateli. Mutta hyvin päästiin alkuun.

Numminen on ollut mukana maakunnallisessa yliopistohankkeessa, ammattikorkeakouluhässäkässä ja monissa muissa viime vuosisadan loppupuolen tärkeissä uudistuksissa. Annetaanpa mestarin taas lausua ”livenä” mielipiteensä ensiarvoisen tärkeistä vuosistaan suomalaisen koulutuksen ja kulttuurin saralla:

…”Omalla kohdallani lähes kaikki huomioni kohdistui 1960-luvun loppupuolen laajentuvaan ja kiihkeään korkeakoulupolitiikkaan. Asemani antoi kuitenkin mahdollisuuden seurata myös koulutuspolitiikkaa kokonaisuudessaan ja samoin ministeriön kulttuuripolitiikkaa. Olin perehtynyt kulttuuripolitiikkaan kokonaisuudessaan kirjoittamalla valtakunnansuunnittelutoimiston aikana teoksen Suomen kulttuurihallinnon kehittäminen”…

No niinpä tuli nuortenkirjailijalle selväksi, että kuka se oli takapiruna” moniin opetusministeriön verottomiin apurahoihini, joita kertyi euroissa laskettuna yli 70 000. Sehän oli ensiarvoisen tärkeää, kun varsinaisesta kirjailijantyöstä ja rojalteista valtio nappasi 50% veroa. Tulipahan maksettua eläkeiän kalliit lääkkeet ihan omatoimisesti.

Mutta asiaan. Nyt on kysymyksessä kirjallinen monumentti, jonka edessä kriitikonrenttu paljastaa päänsä ja toivottaa virkeälle eläkeläiselle ansaittuja ja nautinnollisia lepopäiviä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen